Aronia, Yalova'da ilk kez düzenlenen Aronia ve Aromatik Şifalı Bitkiler Festivali kapsamında Atatürk Merkez Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde toplandı.
Festivalin 6-7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen açılış toplantısında konuşan Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, Türkiye'de ilk kez kivi gibi aronianın da Yalova'da üretilmeye başlandığını söyledi. Boz, araştırma ve geliştirme çalışmalarının sonuçlarını görmekten mutlu olduğunu söyledi. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en küçük ili olan Yalova'nın topraklarının yüzde 62'sinin ormanlardan oluştuğunu hatırlattı.
Bu nedenle Yalova'da birim alandan ekonomik getirisi yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini söyleyen Yaman, şöyle konuştu: “Aronia da tıpkı süs bitkileri, kesme çiçek ve kivi gibi bitkilerden biri. 2012 yılında yerel araştırma enstitüsü bu meyveyi incelemeye başladı. İl Müdürlüğü olarak başladık. 10 dekarlık ilk partimizi şehrimizde kurduk ve oradan yola çıktık. Aronia'ya 2017-2022 yılları arasında yaptığımız yatırım yaklaşık 5,9 milyon lira, kamu yatırımı. Burada 369 dönümlük alanda 144 çiftçimize sebze bahçesi oluşturduk. Burada durmadık. 2020 yılında bunu organik yapmaya karar verdik. 42 üreticimizi organik aroniaya dahil ettik. Yalova'da 212 dekar alanda organik aronia üretimi yapılıyor. Bu da aronia üretimimizin yüzde 42’sine denk geliyor” dedi.
Aronia'ya meyve suyu sıkma ve kurutma tesisleri de kurduklarını belirten Yaman, kendisinden önce Yalova'da görev yapan ve törene katılan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar'a bugüne kadar yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın duasının ardından kurdelenin kesilmesiyle aronia toplandı. Kutlama kapsamında 15 Temmuz'da Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü'nün korteji düzenlendi. Daha sonra meydanda düzenlenen program halk oyunları gösterileriyle başladı.
“Aronya'nın memleketi Yalova”
Burada konuşan Yalova Valisi Hülya Kaya, şunları söyledi: “Aronia Festivalini düzenlememizin nedeni Yalova'nın Türkiye'ye giren ilk aronia olmasıdır. Yani memleketi Yalova'dır. Nasıl ki Kayseri mantosuyla anılıyor ve bazı illerimizin kendine özel ürünleri varsa Yalova'da da aronia var. Bundan yola çıkarak bir festival hazırlamaya başladık. Son yıllarda çok güzel çalışmalar yapıldı. Genel olarak aronyanın yaygınlaştırılması, üreticilere ve bölgeye tanıtılması, tescillenmesi ve coğrafi işaret alınması için büyük çaba sarf edilmektedir. Dolayısıyla bu çabayı bir şekilde taçlandırmak istedik” dedi.
Kaya, en güzel aronianın Yalova'da üretildiğine dikkat çekti. Festivalde iki gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam edecek.