Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft, yılın ilk yarısında kârını en çok artıran şirket oldu. Viyana Enerji Araştırma Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, “Rosneft, Rusya iç pazarında güçlü bir oyuncu olmaya devam ediyor” dedi.
Dünyanın en büyük 9 petrol şirketinin yılın ilk yarısındaki karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düşerek 129,80 milyar dolar civarına geriledi.
AA muhabirinin 9 petrol şirketinin bilançolarından derlediği verilere göre, Amerikan ExxonMobil ve Chevron, Hollanda Royal Dutch Shell, İngiliz BP, Fransız TotalEnergies, İtalyan Eni, Rus Rosneft, Norveçli Equinor ve Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'nun yılın ilk yarısında kârı 2023'e kıyasla yaklaşık %10 düştü.
Söz konusu dönemde Saudi Aramco 56,30 milyar dolar, ExxonMobil 17,46 milyar dolar, Shell 14,02 milyar dolar, bp 5,47 milyar dolar, Chevron 9,93 milyar dolar, Eni 2,06 milyar dolar, Equinor 4, 54 milyar dolar ve TotalEnergies 9,50 milyar dolar kar açıkladı. milyar dolar.
Geçen yılın Ocak-Haziran dönemiyle karşılaştırıldığında Saudi Aramco %9,1, ExxonMobil %9,6, Shell %4,7, bp %27,5, Chevron %21,1, Eni %30,4, Equinor 33, %1 ve TotalEnergies %1,4 oranında daha düşük kar bildirdi. .
Geçen yılın ilk yarısında Saudi Aramco 61,96 milyar dolar, ExxonMobil 19,31 milyar dolar, Shell 14,71 milyar dolar, bp 7,55 milyar dolar, Chevron 12,58 milyar dolar, Eni 2, 96 milyar dolar, Equinor 6, 79 milyar dolar kâr elde etti ve TotalEnergies 9,64 milyar dolar kâr elde etti.
Bu dönemde kârını en çok Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft artırdı. Şirketin geliri bu yılın ilk yarısında geçen yıla göre %30,2 artarak 10,52 milyar dolara ulaştı.
Rosneft'in geçen yılın ilk 6 ayındaki karı 8,08 milyar dolardı.
Böylece 2023 yılının ilk yarısında yaklaşık 143,58 milyar dolar kazanan şirketlerin ortalama net kârı, bu yılın aynı döneminde 129,80 milyar dolar olarak gerçekleşti.
6 BİN GEMİDEN 600'Ü RUS PETROLÜNÜ TAŞIYOR
Viyana Enerji Araştırma Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Rus petrol devi Rosneft'in bu dönemde kârını en çok artıran şirket olmasının savaş durumu nedeniyle piyasa uzmanlarını şaşırttığını söyledi. ve ülkedeki yaptırımlar.
Rusya'nın petrol ve doğal gaz pazarındaki payı konusunda çok hassas davrandığını vurgulayan Barkeshli, şöyle konuştu: “Aslında ülkenin OPEC+ ittifakına katılmadan önce bile pazar payını koruma politikası olduğunu fark ettim. Dolayısıyla Rusya sadece Bu payı korudu ama aynı zamanda Hindistan başta olmak üzere Asya pazarına da erişim sağladı” dedi.
Öte yandan Rosneft'in büyük bir yerel pazara sahip olduğuna işaret eden Barkeshli, şunları söyledi: “Şirketin yerel pazar payı bir dönem yüzde 32 civarındaydı. Yani Rosneft, Rusya yerel pazarında güçlü bir oyuncu olmaya devam ediyor”. dedi.
Bazı petrol analistlerinin Rusya'ya uygulanan yaptırımların göz ardı edilebileceğini öne sürdüğünü söyleyen Barkeshli, ABD'nin Rusya'nın petrol ve doğal gaz üretiminden kâr etmesini istemediğini ancak petrol fiyatlarının başkanlık seçimlerinden aylar sonra fırlamasından korktuğunu söyledi.
Rusya'nın yaptırımları delmek için İran'ın tecrübesinden yararlandığını anlatan Barkeshli, bazı istatistiklere göre uluslararası sularda faaliyet gösteren yaklaşık 6 bin gemiden 600'e yakınının Rus petrolü taşıdığını söyledi.
Barkeshli, Rusya Merkez Bankası'nın 2022 yılında yayınladığı raporda Moskova'nın savaşın ardından gelecek yaptırımları ve mali kısıtlamaları öngördüğünü belirterek, şöyle devam etti:
“Bu, Rusya'nın petrol ve gaz gelirlerini önceden planladığını gösteriyor. Ancak yıllar boyunca ABD yaptırımlarını incelediğimde, yaptırımların zamanla Rusya'nın petrol ve gaz üretimini ve ihracatını kesinlikle yavaşlatacağını düşünüyorum.”
OPEC+'IN ÜRETİM KESİNTİLERİNİ UZATMA KARARI FİYATLARIN DAHA FAZLA DÜŞÜŞÜNÜ ÖNLEYEBİLİR
Norveç merkezli bağımsız petrol araştırma şirketi Rystad Energy Petroleum'un uzmanı Rohan Goindi, bu yıl petrol fiyatlarındaki düşüşün zayıf piyasa arzından ve OPEC ile OPEC dışı ülkelerin yeni üretim artışlarından büyük ölçüde kaçınmasından kaynaklandığını söyledi.
Goindi, OPEC dışı arzın özellikle Kanada'nın katkısıyla yıl boyunca artmasının beklendiğini söyledi.
Bu yılın ikinci yarısında küresel ham ve kondens arzının ilk yarısına göre günde 450 bin varil artmasının beklendiğine işaret eden Goindi, rafineri üretiminin günde yaklaşık 1,8 milyon varil artacağının tahmin edildiğini söyledi. aynı dönemde.
Goindi, bu fiyat düşüşünde küresel ekonomik zorluklar nedeniyle zayıflayan talebin etkili olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Çin ve ABD'den gelen olumsuz ekonomik veriler, Çin'den ham petrol ithalatının geçen yıla göre azalmasına ve talebin azalmasına katkıda bulunuyor. ülkenin ham petrol stoklarının yüksek olması: “Bu, talebin hâlâ zayıf olduğuna işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı.”
Ancak Goindi, OPEC+ grubunun gelecekte üretim kesintilerini uzatma kararının fiyatların daha fazla düşmesini önleyeceğini söyledi ve şunları söyledi:
“Irak ve Kazakistan gibi bazı üyelerdeki aşırı üretim, küresel ham petrol arz dengesini bozdu. Üretim kesintilerinin bir denge sağlaması beklenirken, OPEC dışı üretimdeki artışın yılın ilerleyen dönemlerinde etkileri hafifletmesi bekleniyor. Petrol piyasasında durgun bir yaz döneminin ardından Kasım ve Aralık aylarında mevcut seviyelere göre kademeli bir düşüş görülecek.” “Talebin yıl sonuna doğru artması bekleniyor.”