İskoçya'da hükümet krizi: Başbakan Hamza Yusuf için güven oylaması yapılacak

İktidardaki SNP ile İskoçya'daki Yeşiller Partisi arasındaki üç yıllık koalisyon, emisyon hedeflerinin düşürülmesinin ardından dağıldı.

REKLAM

İskoçya'daki bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Hamza Yusuf, iklim değişikliği politikaları konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından Yeşiller Partisi ile yaptığı üç yıllık iktidar paylaşımı anlaşmasını sona erdirdi.

Youssef'in Yeşiller'le olan anlaşmayı derhal geçerli olmak üzere iptal etme kararı, önümüzdeki hafta en iyi işini kaybetmesine ve hatta erken seçimlere yol açabilecek bir dizi olayı tetikledi.

Ülkenin ilk Müslüman başbakanı Yusuf'un bugün İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığıyla ilgili önemli bir konuşma yapması gerekiyordu ancak plan iptal edildi.

İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını destekleyen iki parti arasındaki koalisyon anlaşmasının sona ermesinin ardından ana muhalefet partisi önümüzdeki hafta Yusuf'a güven oyu vermeyeceğini açıkladı.

Yeşiller dahil tüm muhalefet milletvekilleri kendisine karşı oy kullansaydı Yusuf kaybedecek ve yoğun bir istifa baskısı altında kalacaktı. Bu durumun erken seçime zemin hazırlayabileceği iddia ediliyor.

Yeşiller Yusuf'a karşı oy kullanacak mı?

Yeşiller Perşembe akşamı, Muhafazakarlar ve İşçi Partisi de dahil olmak üzere diğer ana muhalefet partileriyle birlikte Yousuff'a karşı oy kullanacaklarını doğruladı.

Parti lideri Lorna Slater şunları söyledi: “İskoçya'da iklim ve doğa için doğru olanı yapacak ilerici bir hükümete artık inancımız yok.”

Uzun süredir lider Nicola Sturgeon'un yerini alan Youssef'in hayatta kalabilmesi için eski SNP milletvekili Ash Regan'ın oyununa ihtiyacı olabilir.

Parlamentodaki 129 sandalyenin 63'ü SNP'ye ait. Regan'ın desteği her partiye 64 oy verecek, bu da konuşmacının belirleyici bir oy kullanması gerektiği anlamına geliyor. Raportörün statüko lehine oy kullanması bekleniyor.

SNP ile Yeşiller arasındaki ilişkiler neden kötüleşti?

Her ikisi de İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını destekleyen SNP ve Yeşiller arasındaki ilişkiler, özellikle Youssef'in önemli bir iklim değişikliği hedefinden, özellikle de emisyonları 2030'a kadar %75 oranında azaltma hedefinden vazgeçmesinin ardından son zamanlarda gerginleşti. başarabiliriz.” Hafta bozuldu.

Yeşillerin pek çok üyesi bu karara öfkelendi ve onların hükümette yer almaya devam edip etmeyecekleri konusunda bir oylama yapılması planlandı. Youssef, koalisyonun sona erdirilmesi yönünde yapılan oylamada anlaşmanın sona erdiğini reddetti.

Basın toplantısı düzenleyen Yusuf, şunları söyledi: “Parlamento artık istikrarlı bir düzenlemeyi garanti etmiyor. “Son birkaç gündeki olaylar bunu açıkça ortaya koydu ve bu nedenle, dikkatli bir değerlendirmenin ardından, ileriye dönük farklı bir anlaşmanın İskoçya halkının çıkarına olacağına inanıyorum.”

SNP, İşçi Partisi'nin sert rekabetiyle karşı karşıya

Bu adımın ardından SNP iktidarda kalacaksa yasa ve bütçelerin parlamentodan geçmesi için diğer partilerin oylarına güvenmek zorunda kalacak.

Yusuf, SNP'nin 2007'de iktidara gelmesinden bu yana çoğunlukla bir azınlık hükümeti olarak yönetildiğini söyledi.

Anlaşmayı sonlandırma kararı, SNP'nin bu ayın başlarında Sturgeon'un kocası Peter Murrell'in partinin mali durumuyla ilgili bir soruşturma kapsamında zimmete para geçirmekle suçlandığı haberiyle sarsıldığı bir dönemde geldi.

Kamuoyu yoklamaları, İskoçya'da 2007'den bu yana siyasete yön veren SNP'nin, Birleşik Krallık genel seçimleri yaklaşırken İşçi Partisi'nin sert muhalefetiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Oylama önümüzdeki aylarda yapılacak. İşçi Partisi'nin İskoçya'da önemli sayıda sandalye kazanmayı başarması halinde çoğunluğu elde etme yolunda ilerleyebileceği iddia ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir