Bu hastalık sinsice ilerler ve genellikle üçüncü aşamaya kadar belirti vermez.

genişletmek

KAYNAKİHA

8 Mayıs Dünya Yumurtalık Kanseri Günü nedeniyle önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Dolanbay; Yumurtalık kanserini erken dönemde tespit etmenin yolunun muayene ve ultrasonla mümkün olduğunu söyledi. Yumurtalık kanserinin kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserler arasında yer aldığını belirten Dr. Dolanbay, “Her yaşta görülebiliyor ama en çok menopozdan sonra görülüyor. Çünkü bu kanserin tarama testi yok, tespit edemiyoruz. Erken dönemde teşhis edilmesi nedeniyle hastalar açısından sıkıntılı olan bir kanser türüdür. Sinsi seyreder ve genellikle muayene sırasında belirtilerini gösterir. “Rutin muayene ile bu tümörlere erken dönemde tanı koyabiliyoruz. ve erken tedavi sağlayın. Halk arasında da yanlış bilgilerin mevcut olduğuna dikkat çeken Dr. Dolanbay, hastalığın erken dönemde tespit edilmesinin önemine vurgu yaparak, erken dönemde yakalanan hastalarda yaşam beklentisinin oldukça yüksek olabileceğini ancak bunun da mümkün olabileceğini sözlerine ekledi. ileri evrede yakalanan hastalarda oldukça kısadır.

“Rutin kontroller çok önemli”

Yumurtalık kanseriyle ilgili halk arasında yanlış bilinen bir diğer bilginin de CA-125 adı verilen tümör belirteci olduğuna dikkat çeken Dr. Dolanbay, şöyle konuştu: “Bu tümör belirteci, yumurtalık kanserini doğrudan teşhis eden bir tümör belirteci değil. Daha ziyade, kanser tedavisinde uyguladığımız ilaçlara ne kadar yanıt aldığımızı gösteren bir veri. Bu nedenle test olarak kullanılmamalı. Bu tümörü teşhis etmek için bir test yaptırmamız gerekiyor.” “Ultrason ve rutin kontroller yapmanız gerekiyor” dedi.

“Önce ameliyat, sonra kemoterapi”

Dr., hastalığın tedavi süreci hakkında da bilgi verdi. Dolanbay, tedavide öncelikle cerrahi yöntemin takip edildiğini, yani yapılacak operasyona, sonucuna ve hastalığın evresine göre tedavinin planlandığını belirtti. Ameliyat sonrası kemoterapi uygulandığını belirten Dolanbay, “Hastalarımız belli bir süre kemoterapi aldıktan sonra rutin takiplerine devam ederek normal hastalar gibi hayatlarına devam edebiliyorlar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir