New York Fed Başkanı'ndan uyarı: Faiz indirimi geleceğe dair gösterge olmayabilir

Oluşturulma tarihi: 08 Ekim 2024 17:30

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayındaki cesur faiz indirimi, önümüzdeki aylarda nasıl davranacağına dair bir gösterge olmayabilir. New York Fed Başkanı John Williams'ın faiz indirimi hakkında söylediği gibi, “Bunun gelecekte nasıl davranacağımıza dair bir kural olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

New York Fed Başkanı John Williams, Financial Times'a bankanın son yarım puanlık faiz indirimine atıfta bulunarak, “Kısıtlayıcı politika duruşumuzu sürdürme konusunda çok dikkatli davrandığımız göz önüne alındığında, bu yeniden ayarlamayı yapmamız mantıklı oldu” dedi.

AFP'ye göre Williams, “Bunun gelecekte nasıl davranacağımızla ilgili bir kural olduğunu düşünmüyorum.” dedi. Faiz indiriminin Fed'in hamlelerinin göstergesi olamayacağını vurguladı.

New York Başkanı, Fed'in bundan sonraki faiz kararlarını şu ana kadar yapılan toplantıya kadar elde edilen verilere göre vereceğini vurguladı.

“Veriler bize çok yardımcı oldu” diyen Williams, ekonomik verilerin Eylül ayında faiz indirimini güçlü bir şekilde desteklediğini de sözlerine ekledi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Fed, enflasyonun %2 hedefine yaklaşmasıyla Eylül ortasında 2020'den bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürdü.

Fed Başkanı Jerome Powell da büyük bir sürpriz yaşanmaması halinde daha fazla faiz indirimi yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Salı günü yayınlanan röportajda Williams, “Ekonominin zayıflamasını istemiyorum. Ekonomide ve iş piyasasında gördüğümüz gücü korumak istiyorum.” dedi.

Williams, son politika ayarlamalarının her iki hedefe de ulaştığını, yani enflasyonun %2'ye düşeceğini ve ekonominin büyümeye devam edeceğini kaydetti. Kendisi, ABD'nin enflasyonu kalıcı olarak yüzde 2'ye düşürmek için hâlâ kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu da sözlerine ekledi.

Williams, varlık enflasyonunun şimdilik salgın öncesi seviyelere döndüğünü ancak konut enflasyonunun daha yavaş düştüğünü söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir