Yaşına uygun televizyon izlemeyen çocuklar olaylar arasında ilişki kuramayabilir.

genişletmek

KAYNAKİHA

Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi, düzenli ve yaşına uygun televizyon izlemenin çocuklarda hikaye şemasının gelişmesine katkı sağladığını söyledi. Dr. Hacer Nermin Çelen, anlatım şeması geliştiremeyen çocuğun karmaşık şeyleri anlama olanağını kaybettiğini, olaylar arasında ilişki kuramadığını belirtiyor. Çocuğun teknolojiyi zarar vermeyecek şekilde kullanmayı öğrenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Çelen, çocuklarla çizgi film izleyerek algısal bakış açısını değiştirmek gerektiğini vurguladı. Çocuklara kanepe patatesleri deniyordu.

Kitle iletişim araçlarından biri olan televizyonun günlük yaşama dahil olduğu günden bu yana çocuklar üzerindeki etkilerinin araştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Çelen, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kıta Avrupa'sında televizyonun yavaş yavaş evlere girdiğini söyledi. Profesör. savaştan sonra televizyonun evlere girmeye başlamasıyla bu konu üzerinde çalışan kişilerin bulunduğunu belirtti. Dr. Çelen şunları söyledi: “O dönemde araştırma yapanlar şöyle düşünüyordu: 'Çocukları televizyonun karşısına oturttuklarında çocuklar televizyondan gelen tüm mesajları içselleştiriyorlar.' “Ayrıca o dönemde televizyondan gelen tüm mesajları içselleştirdikleri için çocuklara koç patates veya zombi diyorlardı.”

Çocuklar seçme gücüne sahiptir

Bu alandaki çalışmaların 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Çelen, şunları söyledi: “Bu çalışmalarda çocukların zombi ya da koç patates olmadığını, çocukların bilişsel yapılarının diğerlerinden farklı olabileceğini söylüyorlar. Yetişkinler ama çocukların ne izleyeceklerini seçme gücü var. Yani çocuk kendine tanıdık gelen şeyleri, animasyonları, jingle'ları, reklamları, kadın seslerini izlemeyi tercih ediyor. “Erkek seslerini tercih etmiyorlar” dedi.

1970'li yıllardan itibaren farklı bakış açılarının ortaya çıktığını belirten Prof., bu bakış açılarına göre çocukların seçici olduğunu belirtti. Dr. Çelen, şunları söyledi: “Çocukların anlamadığı, senaryosu oldukça karmaşık olan bir dizi onların ilgisini çekmiyor. “Araştırmalar aslında çocuğun yemek konusunda seçici olduğunu gösteriyor” dedi.

Anlatı kalıpları gelişmezse ilişki kuramazlar.

Yaşa uygun televizyon izlemenin çocuklarda hikaye şemasının gelişmesine katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Çelen, şöyle konuştu: “Diyelim ki o evde televizyon izlemiyorsunuz. Büyüdükçe bazı vakaların nasıl şekillendiğini görmemiz gerekiyor. Mesela hırsız polis ne demek, şiddet ne demek, şiddet ne zaman ortaya çıkıyor? Şiddet çizgi filmlerde de var. Çocuk bu senaryolara dikkat etmezse ileride kavramlar arasında ilişki kuramayacaktır. Televizyonun eve geç geldiğini düşünelim: Bir çocuk 6-7 yaşından sonra televizyon izlediğinde geçmişte bu anlatım kalıplarını geliştirmediği için karmaşık şeyleri anlama olanağını kaybeder, yani izler ama izlemez. anlayamamak. “Bir ilişki kuramıyor” dedi.

Çizgi filmlerde bile şiddet var

Prof., çocukla çizgi film izleyerek algısal bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Dr. Çelen, şunları söyledi: “Tom ve Jerry çok masum bir çizgi film gibiler. Tweety de çok masum görünüyor ama orada da şiddet var. Tom'un kuyruğu kesilir ve köpeğe sopayla vurulur. Çocukla yan yana oturmak gerekiyor. Çocuk gülüyor. “Peki kuyruğun olsa ve kuyruğun kesilse ya da parmağın kesilse bunu ister miydin?” Bunun gibi sorular sorulmalı. Çocuk “istemiyorum” diyecek. Şunu söylemek lazım: “Bize komik geliyor ama iyi bir şey değil.” “Yani algısal bakış açınızı değiştiriyorsunuz” dedi.

Yasaklama yerine açıklama yapılmalı

Profesör. televizyonda belirli süreler boyunca uygun içerikleri izlemenin mümkün olduğunu kaydetti. Çelen, şunları söyledi: “Sabahtan akşama kadar evde saatlerce televizyon açıkken, çocuğun ne izleyip izleyemeyeceğini ebeveynlerin kontrol etmesi mümkün olmuyor. Yasak olan her zaman caziptir. Çocuk neden yasaklandığını merak ederek yana bakıyor. “Çocuğa her şeyi izlememesi gerektiğini anlatmalıyız” dedi.

Çocuğun teknolojiyi kullanma konusunda deneyim kazanması önemlidir

Profesör. çocuğun takip edilmesi gerektiğini söyledi. Çelen, şunları söyledi: “Ebeveynler örnek olmalı, kurallar koymalı ve seçici olmalıdır. Çocuğun ne oynadığı, hangi televizyon programını izlediği, hangi programı takip ettiği bilinmelidir. Bazen geri bildirimde bulunmak için çocuğun yanında oturmaları gerekir. Annenin veya bakıcının tutumu önemlidir. Teknolojiden uzak kalamayız. Çocuğun zarar vermemesi için teknolojiyi nasıl kullanacağını bilmesi gerekir. Çocuğun aynı zamanda teknolojiyi kullanma deneyimine de sahip olması gerekir. “Neyi, ne kadar kullanması gerektiğine ilişkin kuralları öğrenmesi gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir