Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olağanüstü hal ilan etti. Geçen yıl 75 ülkede 16.000'den fazla maymun çiçeği vakası tespit edildi.
Maymun çiçeği Afrika'dan dünyaya yayılarak paniğe neden oldu. Peki hayvan kaynaklı maymun çiçeği virüsü nedir?
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Çiçek hastalığını herkes biliyor. Yüzyıllardır insanlığın en büyük düşmanlarından biri olmuştur. Milyonlarca insan öldü. Onu kör ya da engelli bıraktı. Dünyadaki son çiçek hastalığı vakası 1957'de bulunmuş, dünyadaki son çiçek hastalığı vakası ise 1972'de bulunmuştur. 1980'li yıllarda aşılamadan da vazgeçilmiştir. Tam o sırada bu virüs ilk kez 1958 yılında Afrika'daki Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki maymunlarda bulundu. Daha sonra 1970 yılında insanlarda ilk vaka rapor edildi. “Ancak 2022'de hastalık aniden Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yayılmaya başladı.”
Peki bu virüs nasıl bulaşıyor?
“Her türlü temas, sarılma, el sıkışma, öpücük. Bunlarla bulaşabildiği gibi bazı ara malzemeler, yatak örtüleri ve havlularla da bulaşabilmektedir. “Hayvanlarla ilgili vakaların sayısı oldukça fazla.”
Hastalığın belirtileri nelerdir?
“Temas sonrası genellikle 5 ila 21 gün arasında değişen ancak genellikle 1-2 hafta süren bir kuluçka dönemi vardır. Sessizlik döneminin sonunda ateş, boyun, baş ve sırt ağrıları başlar. “Sonra konuştuğumuz o kızarıklık ortaya çıkıyor.”
Peki hastalığın tedavisi var mı?
“Birçok ilaç kullanılıyor ama hiçbirinin etkili bir tedavisi yok. Ancak korunmak için çok etkili bir aşı var. “Bu aşılar ABD'den geliyor ama artık tüm gelişmiş ülkeler bunları satın alıp stokladı.”