Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı'ndan sokak köpekleriyle ilgili sorunların çözümüne yönelik mevzuat çalışmalarına yön verecek bulgular geldi. Bakanlık, TBMM'ye bir rapor gönderdi. Raporda belediyelerin çözümde önemli rol oynadığı vurgulanıyor. Sokak hayvanlarının neden azalmadığına ilişkin açıklama yapılırken yeni formülün detayları da paylaşıldı.
Şehirlerde bilinmeyen sayıda hayvan olduğuna ve hayvanların kayıt altına alınmasında yaşanan zorluklara dikkat çeken Bakanlık, belediyelerin sahipsiz hayvanları dijital kimliklendirme yoluyla HAYBİS veri tabanına kaydetme sürecini yoğunlaştırdığını vurguladı.
Sabah'ın verdiği bilgiye göre; Sahiplendirilen hayvanların da kayıt altına alınarak takip edildiğini vurgulayan Bakanlık, kayıtların dijital kimliklendirmeyle PETVET sisteminde tutulduğunu kaydetti.
“BELEDİYELERİN ÇÖZÜM KONUSUNDA KRİTİK BİR GÖREVİ VAR”
Bakanlık ayrıca sokak hayvanı popülasyonunun kontrol edilmesindeki eksikliklere dikkat çekerek, hayvan bakım evlerinin kurulması ve rehabilitasyon prosedürlerinin uygulanmasından belediyelerin sorumlu olduğunu vurguladı.
“Kısırlaştırma sayılarının artırılarak nüfus kontrolünün sağlanması, yerel yönetimlerin hükmün öngördüğü iş ve işlemleri yapabilme becerisine bağlıdır” diyen Bakanlık, sorunun çözümünde temel görevin belediyelere düştüğünün altını çizdi.
Belediyelerin kesinleşmiş bütçe gelirlerinin binde 5'ini, büyükşehir belediyelerinin ise binde 3'ünü hayvanların bakımı için yuvalar oluşturmak ve rehabilitasyon işlemlerini yürütmek üzere ayırmaları gerektiğini vurgulayan Bakanlık, ayrılan bu fonların kullanılmaması gerektiğini de hatırlattı. başka hiçbir amaç için.
KAÇAK HAYVANLARI NEDEN AZALMIYOR?
Bakanlık, sorunun neden çözülmediğine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Sokaklardaki başıboş hayvan sayısı azaltılamıyor çünkü yerel yönetimlerin yaptığı kısırlaştırma sayısı, çöp sayısından çok daha az ve rehabilite edilen hayvanların ilgili mevzuata uygun olarak getirildiği ortama geri gönderilmesi gerekiyor. kanun maddesi.”
İŞTE BAKANLIĞIN YENİ FORMÜLÜ
Bakanlık, uyku tartışmaları döneminde sokak hayvanlarının popülasyonunun kontrol altına alınması için “mobil kısırlaştırma” ünitelerinin formülünü önerdi. Bakanlık, “Geçici sterilizasyon ünitelerinin oluşturulması ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyecek yönetmelik taslağı Bakanlığımızca hayata geçiriliyor.”
Araştırmaya göre; Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı il müdürlükleri özel geçici sterilizasyon üniteleri kurma ve kriterleri belirleme yetkisine sahip olacak. Geçici sterilizasyon merkezlerinde; Ameliyathanede elektrik ve su kullanımına yönelik belge ve olanaklar, ameliyat masası, cerrahi operasyonlar için özel ışık kaynağı, ilaçlar için buzdolabı, fırın (alet ve ekipmanların sterilizasyonu için) gibi her türlü teknik ekipmanın bulunması zorunlu olacaktır.
AKP'nin çalışmasında saldırgan ve tehlikeli cinslere sahip sokak hayvanlarının ötenazisine ilişkin düzenlemenin de yer alması beklenirken, Tarım Bakanlığı “Yasaklı tehlikeli ırklar: American Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japon Tosa, American Staffordshire” dedi. Teriyer ve Amerikan Bully”. belirlendiğini kaydetti.
'ÇOCUK PARKI' DETAYI
Bakanlık, yasaklı oyun odalarının sosyal yaşamı kısıtlamamasını sağlıyor; İnsanların ağızlıksız ve tasmasız dolaşmaması için denetimlerin yapıldığı, nüfusun yoğun olduğu yerlere, oyun alanlarına ve çocuk parklarına girmelerine izin verilmediği belirtildi.
ÖFKEYE KARŞI MÜCADELE
Bakanlık, sayıları katlanarak artan kuduzla mücadele amacıyla Hayvan Hastalıkları ve Parazitlerle Mücadele Programı kapsamında her yıl köpek ve kedilere yönelik ulusal aşı programının hayata geçirildiğini bildirdi.
Sokak köpekleri ve kedilerinin aşılanması için yerel yönetimlere aşı desteği verildiğini vurgulayan Bakanlık, kuduzla mücadelede ağızdan aşılama da yaptıklarını açıkladı. Son 3 yılda 225 bin kilometrekarelik ormanlık ve kırsal alana 4,5 milyon adet aşılı yem uygulandığını vurgulayan Bakanlık, doğudaki yaklaşık 132 bin kilometrekarelik ormanlık ve kırsal alanda ağızdan aşılama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. kısmı ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, çalışmalar 2023 sonbaharında başlayacak.