Ayhan Bora Kaplan davasının kilit isimlerinden Serdar Sertçelik'e ilişkin suçlamalarda adı geçen polislerle ilgili müfettiş raporu savcılığa ulaştı. Raporda, Sertçelik'e ev hapsi cezası verildiği ve elektronik kelepçe takılmasına karar verildiği belirtilirken, Sertçelik'in yasa dışı yollarla yurt dışına kaçtığı belirtiliyor.
Ayhan Bora Kaplan davasında adı geçen üst düzey polisler hakkında hazırlanan müfettiş raporunda, örgüt suçlusu Ayhan Bora davasının firari sanığı Serdar Sertçelik'in yakalanması için gerekli çalışma ve özenin gösterilmediği belirtildi. Kaplan'ın. , irtibatın kesildiği tarihten itibaren.
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne açılan davada sanıklardan Sertçelik'e yönelik suçlamalarda adı geçen üst düzey polisler hakkında hazırlanan müfettiş raporu Ankara Başsavcılığı'na ulaştı.
ANKARA'DAN 80 KİŞİYE SMS GÖNDERİLDİ
Raporda, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nün, Sertçelik ile temasa geçildiği günden 9 gün sonra 5 Aralık 2023'te tüm sınır kapılarında ve giriş-çıkışlarda 80 il emniyet müdürlüğü ile Göçmen Kaçakçılığı ve Sınır Geçişi ile Mücadele Şube Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduğu belirtildi. yurtdışına gitmesi ve yakalanması ihtimali için illerden. Bu noktalarda hassas olduğu iddia edilen bir yazının yazıldığı söyleniyor.
Temasın kesildiği tarihten itibaren Sertçelik'in yakalanması için gerekli çalışma ve özenin gösterilmediğinin değerlendirildiği kaydedildi.
“Kararlarını postayla gönderdiler, hukuk dışı yollardan kaçtı”
Raporda, Serdar Sertçelik'in “soruşturma bitene kadar evden çıkmaması” yönünde adli denetime tabi tutulduğu, Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nce 18 Ekim 2023'ten itibaren ev hapsi cezasına çarptırıldığı ve kendisine “soruşturma bitene kadar evden çıkmama” cezası verildiği hatırlatılıyor. elektronik kelepçe. Sokaklardan yurt dışına kaçtığı iddia edildi.
Raporda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun savcının görev ve yetkilerine ilişkin maddesi hükümlerine göre, “Kolluk teşkilatı başkan ve görevlileri hakkında Cumhuriyet savcıları tarafından doğrudan soruşturma yürütülür. savcıların sözlü veya yazılı talep ve emirlerine uymayı ihmal ettiği veya istismar ettiği tespit edilmiştir.” Başsavcılık mensubu olduğu sonucuna varıldığı kaydedildi.
KAPLAN: “BANA 'BAKANLAR VE BÜROKRATLAR HAKKINDA AÇIKLAMA YAPIN' DEMİŞTİLER”
Sincan Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesi salonundaki duruşmaya katılan Ayhan Bora Kaplan, şöyle konuştu:
“Devlet yetkilileri vatandaşa komplo kurmamalı. Bana 'Bakanlar ve bürokratlar hakkında açıklama yapın' dediler ama ben yapmadım. Normalde bir polisin bunları yapmaması lazım, bizim sorunumuz kanunun uygulanmaması. Savcıyı istediklerini yapmaya zorladılar, bu nasıl bir devlet, kime güvenelim, otoriteye “Sahibi sizsiniz, suç duyurusunda bulunmanızı istiyorum. İşkence ettikleri kişilerin kimliklerini tespit etmek istiyoruz.”
NE OLDU?
Ankara Başsavcılığı, 6 Mayıs'ta Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün dahil olduğu davanın firari sanığı Serdar Sertçelik hakkındaki iddialara ilişkin soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 şüpheliden 7'si, “Adliye görevlisini, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs etmek”, “Görevle ilgili sırları açıklamak” ve “Suçluya yardım etmek” suçlarından tutuklandı.
Şüphelilerden 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 1 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.
Öte yandan şüpheliler, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 316/1 maddesine tabi. “Devlet güvenliğini veya anayasal düzeni bozmayı amaçlayan suçlardan birinin işlenmesine rıza göstermek” suçundan soruşturmanın devam ettiği öğrenildi. (AA)