Göz ardı edilen kilo kansere davetiyedir

genişletmek

KAYNAKİHA

Aşırı kilo ve obezite kanser riskini artırıyor. İsveç'te yaklaşık 40 yıllık bir sürede 4 milyondan fazla kişiden alınan kanser verilerinin incelendiği bir araştırmada, vakaların yüzde 40'ının aşırı kiloyla bağlantılı olduğu belirlendi. Araştırmada 30'dan fazla kanser türünün obeziteyle ilişkilendirildiği ortaya çıktı.

“Obezite aslında birçok sistemimizi etkiliyor.”

Obezitenin birçok hastalığa neden olmasının yanı sıra kanser tehlikesi de oluşturabildiğini vurgulayan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Artaç, şunları söyledi: “Son dönemde obeziteye bağlı kanserlerin arttığını ve obezitenin aslında sanıldığından çok daha fazla kanserle ilişkili olabileceğini gösteren yeni yayınlar ortaya çıktı. Özellikle İsveç'te yapılan bir araştırma, sadece 13 kanserin değil, 30'dan fazla kanserin de obeziteyle bağlantılı olabileceğini ortaya çıkardı. Elbette bu sonuçlar pek de sürpriz değil. Obeziteyle yakından bağlantılı olduğunu bildiğimiz kolon, endometriyum ve meme kanseri gibi kanserler de obeziteyle bağlantılıdır. Ancak obezite elbette pek çok sistemimizi etkiliyor. Obeziteyle birlikte insülin direnci ortaya çıkıyor. Büyüme faktörleri, bunların salınımı artıyor. “Yine obezite durumunda, obez hastalarda yetersiz beslenme ve aşırı beslenme nedeniyle mikrobiyota dediğimiz bağırsak florasının mikrobiyotasının değişmesi ve çeşitliliğinin değişmesi de bağışıklık sistemini zayıflatıp zayıflamaya neden olabiliyor. bağışıklık sisteminin.” Bu bağışıklık sistemi elbette kanserin gelişimini kolaylaştırabilir” dedi.

“Birçok neden kanseri tetikliyor”

Profesör. Dr. Artaç, “Bu obeziteyle ayrı bir mücadele; Obezite sadece kalp-damar hastalıkları ile şeker ve diyabet gibi metabolik hastalıkları tetiklemekle kalmıyor, aynı zamanda kanser için de önemli bir etiyolojik faktör. Elbette konu kanser olunca tek bir sebep ya da nedeni ortaya çıkarmak mümkün olmuyor. Pek çok neden kanseri tetikliyor. Ancak açıkçası sigara içmek ve obezite bu durumda iki önemli parametre gibi görünüyor. “Dolayısıyla yediğimiz şeyler, yapımız, aktivitemiz ve hareketliliğimiz kanserin gelişimini etkileyen önemli bir faktör gibi görünüyor” dedi.

“Kanserlerin yüzde 80-90’ı önlenebilir nedenlerden kaynaklanıyor.”

Erken teşhis kadar tedbirlerin de hayati olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Artaç, şöyle konuştu: “Erken teşhis hayat kurtarır ama erken teşhisin ötesinde hastalığa yakalanmamak için ne yapabiliriz, ne gibi önlemler alabiliriz? Bu da çok önemlidir. Bu nedenle birincil korunma önemlidir. Sağlıklı beslenmek, aktif olmak, egzersiz yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak kanserden korunmanın en önemli yoludur. Elbette kanserin nedenlerine baktığımızda bu nedenlerin sadece %10'unun genetik nedenlerle ilgili olduğunu görüyoruz. Aslında kanserlerin yüzde 80-90'ı önlenebilir nedenlerle ortaya çıkıyor. “Bu yüzden halkı bu önlenebilir nedenler hakkında bilgilendirmek önemli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir