Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında AFAD'ın 24 saat aralıksız sürecek deprem tatbikatı Bursa'nın Gemlik ilçesinde başlatıldı. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremlerden elde edilen tecrübelerle, deprem anından itibaren kamu gücünün kullanılması, destek illerin devredilmesi, AFAD merkezlerinin afet yönetim süreçlerine katılım sağlanması ve bu kapsamda tatbikat gerçekleştirildi. test koordinasyonu.
Tatbikat sabah saatlerinde vatandaşların cep telefonlarına gönderilen kısa mesajla başladı. Senaryoya göre merkez üssü Gemlik olup, Bursa, Kocaeli, Yalova, İstanbul ve Bilecik'i etkileyecek. büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Daha sonra Bursa'da AFAD Müdürlüğü'nde Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında bir kriz merkezi kuruldu. Tatbikata 5 ilden 39 kamu kurumu ve 15 sivil toplum kuruluşu katıldı. 6-7 Haziran tarihleri arasında 24 saat devam edecek tatbikatta senaryoya göre 5 ilde deprem meydana geldi.
Talep üzerine 18 ilden de ekipler ilgili bölgelerde hazır bulunarak depremden etkilenen 5 ile destek verecek. Tatbikat kapsamında Gemlik'te çöken binaların enkazında mahsur kalan yaralılar kurtarıldı.
“VATANDAŞ DEVLETİ KENDİNE YAKIN GÖRMEK İSTİYOR”
Bursa'nın 12 ilçesine 12 ilin tahsis edildiği deprem tatbikatının başarıyla sonuçlandığını belirten Vali Demirtaş, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş merkezli depremlere Nurdağı'nda katıldım. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Deprem bize yaptığımız hataları çok güzel aktarıyor. Hata nerede?” Ve bu bize bu konularda üzerimize düşeni yaptığımızı acı bir şekilde öğretiyor. Bugün sanki 6.7 varmış gibi egzersiz yapıyoruz. Gemlik'te büyüklüğünde deprem. Bu depremin hissedildiği illere 18 il atandı. Bu deprem 12 ilçede hissedildi. Tabii bu bir tatbikat, böyle bir felaketle karşı karşıya kalınca kurumun ne yapacağını, her yetkilinin ne yapacağını görmemiz lazım. Ancak gerçekleşse bile bununla baş etmeye hazır olmamız gerektiğini vurgulamak isterim. Sorumluluklarımızın bilincinde olmalıyız. Allah esirgesin, böyle bir felaketle karşı karşıya kalan vatandaşlarımız devleti yanlarında görmek istemezler” dedi.
“AMAÇ AFET YÖNETİM SÜRECİNİ TEST ETMEK”
Afetlere müdahale genel müdürü Sadi Ergin, bu yıl ülke genelinde 70 tatbikat yapmayı planladıklarını söyledi. Tatbikatlarla olası afetlere karşı hazır olmayı hedeflediklerini vurgulayan Ergin, şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız, afet ve acil durumlara müdahale kapsamında ulusal ve uluslararası tatbikatların yapılması ve yaptırılması görevini AFAD Başkanlığımıza emanet etti. Düzenleme Hizmetleri 2024 yılında 11 depremi tespit ettik.” Bölge illerimiz dışında yurt genelinde 6 bölgesel, 64 yerel olmak üzere toplam 70 tatbikat yapmayı planlıyoruz. Yüzyılın felaketini böyle yaşayan ülkemizde. Vatandaşlarımızın olası afetlere karşı bilinçli hareket edebilmesi ve kurumlarımızın yetkinliğinin üst düzeyde olması amacıyla 6 Şubat Türkiye'nin afet müdahale planı afet grupları tarafından hazırlanıyor. Olası durumlara karşı hazırlıklı olmak, birlikte çalışabilme becerisi, iletişim becerisi, planların yapılabilirliğini test etmek, müdahale aşamasında karar verme aşamasında yöneticilerin deneyimini arttırmak, kaynak kapasitesini ölçmek ve uyumunu arttırmak temel amacımızdır. yeni atanan personel. Bursa bölgesel düzeydeki tatbikatın ana teması, teknik uygulamalardan ziyade tüm çalışma gruplarının afet yönetimi yeteneklerinin yanı sıra müdahale yeteneklerinin ve afet yönetimi süreçlerinin test edilmesidir”.
İHA UÇBEY, 6 İHA VE 7 BİN PERSONEL TATBİKATTA GÖREVLENDİRİLDİ
Tatbikata göre Gemlik ilçesinde 6,7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini belirten Ergin, şöyle konuştu: “Senaryoya göre depremden 5 il ve 26 ilçe etkilendi. Tatbikat 24 saat, gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilecek. 0. dakikadan itibaren Bursa, Kocaeli, Bilecik, sadece Tuzla'yı İstanbul'a götürdük ve AFAD Başkanlığımız Yalova illerine 18 destek ili tahsis etti. Zaten etkilenen il, ilçe ve AFAD merkezlerimizden destek ekiplerimiz geldi. Bursa'da “Enkazdaki arama kurtarma çalışmalarını canlı olarak takip ediyoruz. Bu 5 ile 7 bin kişi görevlendirildi. Tatbikatta gezici koordinasyon TIR'ı, Uçbey sabit kanatlı İHA, 6 İHA ve 7 bin personel görev yapıyor” dedi.
“BU BÜYÜKLÜKTE BİR DEPREMDE BURSA'DA 1048 KİŞİ HAYATINI KAYBEDEBİLİR”
AFAD Bursa Müdürü Mehmet Buldan, şunları söyledi: “Bursa'da bu büyüklükte bir deprem olması durumunda 32 bin binanın hasar göreceği, 4 bin 800 binanın yıkılacağı, yaklaşık 1.048 kişinin hayatını kaybedebileceği tespit edildi. Canları yanacak ve 120 bin kişi geçici barınmaya ihtiyaç duyabilecek. Her ilçeye destek gelecek.” Her ilin belirlediği enkaz alanlarında asıl çalışma yapılıyor” dedi. (DHA)