Salatalık meyve mi sebze mi? Botanik ve gastronomi alanlarında incelendi

genişletmek

KAYNAKCnnturk.com

Salatalık: meyve mi sebze mi?

Resmi olarak Cucumis sativus olarak bilinen salatalık, Cucurbitaceae bitki ailesinin veya kabak ailesinin değerli bir üyesidir. Güneydoğu Asya'nın birçok yerinde görülür. Ama artık dünya çapında sıklıkla yetiştiriliyorlar.

Renk ve boyut, çeşide bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Ancak salatalık en çok uzun, parlak yeşil kabuğu ve silindirik şekliyle bilinir. En popüler türler iki farklı gruba ayrılır. Bunlar dilimlenmiş salatalık ve turşudur. Kategorik adından da anlaşılacağı gibi dilimlenmiş salatalık, taze tadının tadını çıkarmak için bol miktarda tüketilir.

Bu çeşidi genellikle yerel bakkalınızda veya salata tabağında bulabilirsiniz. Öte yandan salatalık turşusu genellikle çok daha küçüktür ve dilim çeşitliliği nedeniyle daha az bilinir. Genellikle taze olarak yenmezler ve sıklıkla turşu yapımında kullanılırlar.

Botanik ve gastronomi bağlamında inceleme

Salatalık, esas olarak sudan oluştuğu için çok önemli bir mineral ve vitamin kaynağı değildir. Bununla birlikte, 12 onsluk bir salatalık porsiyonu, kemik sağlığı ve kan pıhtılaşmasında çok önemli bir rol oynayan bir besin olan K vitamininin günlük tavsiyesinin yaklaşık yüzde 11'ini sağlar.

Ayrıca güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olan cucumegastigmanes ve cucurbitacins gibi çok sayıda benzersiz bitki bileşiği açısından da zengindirler. Salatalık, karbonhidrat, yağ ve kalori bakımından oldukça düşüktür. Bu onları hemen hemen her diyet için uygun bir seçenek haline getirebilir. Birçok yemeğe ferahlatıcı ve gerçekten tatmin edici bir çıtırlık katıyor.

Salatalık botanik bir meyvedir

Birçok kişi salatalığı bir sebze türü olarak düşünse de bilimsel tanımları onun bir meyve türü olduğunu göstermektedir. Bu ayrım esas olarak salatalığın biyolojik fonksiyonuna dayanmaktadır. Botanikte (bitkilerin incelenmesi), meyveler çiçekli bir bitkinin çoğalmasına izin verir. Çiçeğin içindeki yumurtalıktan, zamanla yeni bitkilere dönüşecek tohumları içeren bir meyve oluşur.

Buna karşılık “sebze”, bir bitkinin sapları, yaprakları veya kökleri gibi diğer kısımları için kullanılan bir terimdir. Salatalıklar çiçek açan çiçeklerden yetişir ve gelecek nesil salatalık bitkilerini yetiştirmek için kullanılabilecek düzinelerce tohum içerir. Bilime göre onları sebze değil meyve yapan şey bu temel işlevdir. Farklı meyve ve sebzelerin sınıflandırılmasına ilişkin kafa karışıklığının çoğu mutfaktaki kullanımlarından kaynaklanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir