Her yıl mayıs ayının sonunda MS hastalığı konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. MS hastalığının semptomları ve tedavisi hakkında bilgi veren uzman. Vusal Necefaliyev, şunları söyledi: “Dünya çapında 2,3 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 60 bin kişiyi etkilediği tahmin edilen MS, kişinin yaşamını etkileyen önemli bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Ancak MS'te tedavi seçenekleri ve başarı oranları her geçen gün artıyor” dedi.
Uzman, beyin ve omuriliğin bir kısmının hasar görmesinden kaynaklanan multipl sklerozun, özellikle 20 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Dr. Necefaliyev, “MS yaşam süresini kısaltmasa da kalitesini etkiliyor. Onu tanımlayan bazı tipik klinik özelliklere sahip olmasına rağmen oldukça değişken bir klinik gidişata ve birçok tipolojiye sahiptir.
Ani görme bulanıklığı, denge bozuklukları, mesane ve cinsel fonksiyonlarda bozulma, depresyon gibi çok çeşitli klinik belirtilerle ortaya çıkabilir. MS'in genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığına dair kanıtlar vardır. Birinci ve ikinci derece akrabalarında MS hastası olanlarda hastalığa yakalanma riski ortalama 10-20 kat artıyor” dedi.
“HASTALAR ARTIK GELECEĞE UMUTLA BAKABİLİR”
Uzman Dr. Vusal Necefaliyev, MS hastalığında erken tanı ve tedavinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, erken tanı ile tedaviye başlayan hastalarda en iyi sonuçların alındığını, hatta çoğu hastanın normal yaşantısına devam edebildiğini belirtti.
Necefaliyev, şu bilgileri verdi: “Nörolog tarafından düzenli takip, hastanın olası bir kötüleşmeyi daha erken tespit etmesine, tedaviyi en uygun zamanda değiştirmesine ve hastalığa bağlı gelişebilecek diğer sorunları tespit edip müdahale etmesine olanak sağlıyor.
Dünya MS Farkındalık Günü vesilesiyle hastalarımıza MS'in artık tedavisi olmayan, hayata umutsuzca bakılmasını sağlayan bir hastalık olmadığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum. MS tedavisindeki olumlu gelişmeler geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. “Günümüzde tedavi seçenekleri genişletildi ve hastalığı kontrol altına almak için üç farklı aşamada yaklaşık 11 farklı ilaç tedavisi mevcut.”