Uzun Covid: Yeni bir araştırmaya göre her 20 kişiden birinde virüsün etkileri uzun süre devam ediyor

Covid-19 geçiren her 20 kişiden birinde virüsün etkileri uzun süre boyunca devam ediyor

Kaynak, Getty Images

3 saat ilkin

İskoçya’da meydana getirilen ve ortalama 100 bin kişinin deneyimlerinden yola çıkan yeni bir araştırmaya göre Covid-19 geçiren her 20 kişiden birinde virüsün etkileri uzun süre süresince devam ediyor.

Glasgow Üniversitesi öncülüğünde meydana getirilen çalışmaya göre uzun Covid semptomları yaşayanların büyük bir kısmı virüse yakalandığında ya hastanede tedavi görmek mecburiyetinde bırakıldı ya da virüsü ağır geçirdi.

Mayıs 2021’de başlatılan araştırma, virüse yakalanmadan ilkin aşı olmuş kişilerin bazı uzun süreli etkilerden korunduğunu tespit ediyor.

Araştırmacılara göre uzun Covid’in etkileri yoksul bölgelerde yaşayan ve yaşı daha yüksek olan bayanlar ve evvelde çeşitli ruhsal ve fizyolojik hastalıkları olan kişilerde daha yaygın bir şekilde görülüyor.

Katılımcıların en oldukça dikkat çekmiş olduğu semptomlar nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı ve kafa karışıklığı yada “beyin sisi.”

Bugün Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Guardian’a yazdığı bir yazıda uzun Covid’in milyonlarca kişinin yaşamını negatif etkilediğini söylemiş oldu.

Ghebreyesus, uzun süredir virüsün etkileriyle savaşım eden kişiler için acil fiil planı yapılması icap ettiğini paylaştı.

WHO ve Sıhhat Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü’nün (IHME) çalışmasına işaret eden Ghebreyesus, hanımefendilerin uzun Covid geçirme ihtimalinin erkeklerden iki kat fazla bulunduğunu belirtti.

Uzun Covid’i engellemenin en etkili şekillerinden bir tanesinin virüse yakalanmaktan kaçınmak bulunduğunu söyleyen Ghebreyesus, kontrol, tedavi ve aşı imkânlarının dünyada eşit bir şekilde sunulması icap ettiğini ekledi.

“Göğsümde fil oturuyormuş benzer biçimde”(*20*)

55 yaşındaki Jayne Gemmell Mart 2020'de Covid'e yakalandığını ve hala virüsün etkileriyle yaşadığını anlatıyor.

Kaynak, JAYNE GEMMELL

İskoçya’da yaşayan 55 yaşındaki Jayne Gemmell, Mart 2020’de Covid’e yakalandığını ve hâlâ virüsün etkileriyle yaşadığını konu alıyor.

Jayne, daha ilkin kronik bitkinlik ve fibromiyalji hastalıkları olmasına karşın tam zamanlı çalışabiliyordu.

Covid’e ilk yakalandığında bitkin hissettiğini fakat bunu o kadar da önemsemediğini söyleyen Jayne hastalığını şu şekilde konu alıyor:

“İkinci gün göğsümde fil oturuyormuş benzer biçimde hissettim. İşten birkaç gün izin aldım. Bir ihtimal bir iki hafta sonrasında işe dönerim derken asla dönemedim.”

Hastalığının bir noktasında hastaneye yatırılan Jayne, kronik yorgunluğunun daha da kötüleştiğini, bir taraftan da astım hastalığının başladığını söylüyor.

“Uzun Covid’i daha iyi anlamamız gerekiyor”(*20*)

Glasgow Üniversitesi araştırmasında görüşü alınan kişilerin yüzde 6’sı Covid-19 geçirmelerinden 6-18 ay sonrasında asla iyileşmemiş, yüzde 42’sinin ise birazcık iyilemiş hissettiği bildiriliyor.

Araştırmayı yöneten Halk Sağlığı Profesörü Jill Pell, “Bir çok şahıs süratli bir şekilde iyileşse de bazı kişiler çeşitli uzun süreli sıhhat sorunları yaşamaya devam ediyor” diyor ve devam ediyor:

“Sıhhat ve toplumsal yardım kurumlarına doğru bilgiyi verebilmemiz için uzun Covid’i daha iyi anlamamız gerekiyor.”

Covid-19 testi pozitif çıkan 33 bin 281 şahıs ve virüse yakalanıp yakalanmadığı bilinmeyen 62 bin 957 kişinin katılmış olduğu çalışmada virüsü semptomsuz geçiren kişilerin uzun süreli etkisinde bırakır yaşamadığı belirtiliyor.

Uzmanlar, uzun Covid’e karşı aşı olmanın önemini vurguluyor.

İskoçya’da Halk Sağlığı Kurumu’nda Danışman Dr. Andrew McAuley, “Tam aşılı olmanın uzun Covid’e yakalanma riskini azalttığını biliyoruz, o yüzden aşı olabilen her insanın aşılanmasını öneriyoruz,” diyor.

Yoruma kapalı.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy