Uzmanlardan İzmir için depreme hazırlık uyarısı!
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma yol açan depremler, olası bir depreme karşı kentlerin durumunu rahatlattı. 30 Ekim 2020’de Ege Denizi açıklarında 6,6 büyüklüğündeki depremle sarsılan Seferihisar’da deprem riski yüksek bir bölgede yer alan İzmir için uzmanlar depreme hazırlık konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir kent merkezini etkileyebilecek 13 fay olduğunu ve fayların 6,5-7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Orta noktası İzmir olan 100 kilometre yarıçaplı bir daire içindeki aktif fay, İzmir’i etkileyecek. İzmir’deki depremin yıkıcı etkisini aktif faylar ve sulak alanlar üzerinde gösterdiğine dikkat çeken Önalan, 30 Ekim 2020’de İzmir’e 70 kilometre uzaklıkta meydana gelen depremin yıkıcı etkisinin Bayraklı’da görüldüğünü söyledi.
“İNŞAATI İZMİR’İN YÜKSEK YERLERİNE TAŞIMAK ZORUNDAYIZ”
Bayraklı ovasının tabanına benzer özellikteki sulak alanların riskli alanlar olduğuna dikkat çeken Koray Çetin Önalan, Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Konak’ta Alsancak ve sahil yolunun riskli, konut stokunun sorunlu olduğuna dikkat çekti. bu alanlarda Afete dayanıklı evlerin yapılması gerektiğini ifade eden Önalan, “Gerekli araştırma ve çalışmaları yaptık ve kayalık ortamlarda yapılan binaların depreme karşı çok daha dayanıklı olduğunu tecrübemizle gördük. Bu nedenle bundan sonra inşaatı taşımalıyız.” gerekli mühendislik çalışmalarının yapılması şartıyla İzmir’in üst bölgelerine de gönderilebilir.” .
“İNŞAAT STOKU OLUMSUZ AÇIKLAMA YARATIR”
İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayar, İzmir’in yapı stokunun yüzde 60-70’inin güvensiz olduğunu belirterek, 2000 öncesi uygulamalardan kaygı duyduğunu vurguladı. İzmir’deki yapı stokunun durumundan dolayı olumsuz bir tabloyla karşılaşacağımız bir gerçek.Biz daha hazır değiliz.Çalışmalarımızdan sonra ya yapıları güçlendirmemiz ya da yıkıp yeniden yapmamız gerekiyor.Bu kısım ekonomik duruma bakıyor. “Bu çalışmalar mutlaka Devlet tarafından yapılmalı, kamu kaynakları kullanılmalıdır. Bilimsel çalışmalar sonuçlandırılmalıdır. Yerel yönetim ve hükümet birlikte çalışmalı çünkü siyaset üstü bir sorunla karşı karşıyayız” dedi.
“NÜFUSUN YÜKSEK İLÇELERDE TOPLAMA BÖLGELERİ ZOR OLUYOR”
İzmir’deki afet toplanma alanlarının durumu hakkında bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Şehir Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Hilmi Evren Erdin, İzmir’in 11 merkez ilçesini kapsayan çalışma kapsamında 2 bin 784 potansiyel alandan 361’inin doğrudan uygun olmadığı, bazılarının ise öncelikli toplama alanı olarak seçilmeye uygun bulunmadığının tespit edildiğini söyledi. . Nüfusu 1 milyonu aşan Karabağlar, Konak ve Karşıyaka ilçelerinin ulaşım konusunda sıkıntı yaşadığını vurgulayan Doç. Dr. Erdin, alanların kullanılabilirlik, güvenlik ve erişilebilirlik kriterlerine göre belirlenmesi gerektiğini söyledi. İmar planlarının afet olgusu ve afet alanı ihtiyaçları çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr Erdin, “Kentlerin ve mahallelerin buluşma alanına konu olacak açık ve yeşil alan ihtiyacının afetler bazında yeniden ele alınması ve özellikle kentsel yeşil ağ sisteminin kurulması önem arz ediyor” dedi. ilçelerde ve yetersiz ve riskli bölgelerde”.
“EGE DENİZİNDE GÖMÜLÜ GÜZELLERE DİKKAT EDİN”
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, İzmir Körfezi ve Ege Denizi’ndeki gömülü fayların tespit edilmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son 30 yıla baktığımızda ölümcül depremlerin denizlerdeki faylardan kaynaklanan depremler olduğunu görüyoruz. Denizlerdeki fayların araştırılması gerekiyor. 30 Ekim’de deprem. Bu çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor.Piri Reis gemisiyle İzmir körfezinde etüt yapıyor.Körfezde sismik etütler yapılıyor ve ciddi faylar tespit edildi.Ege Denizi kıyılarında Sisam, Sisam ve hatta Muğla’da dahil olmak üzere ‘Yunan yayı’ dediğimiz bölge ciddi bir şekilde çalışılmış ve fayların analiz ve geometrileri tespit edilmiştir.” Jeofizik yöntemlerle çıkarılmasını öneriyoruz. Ege Denizi başta olmak üzere İzmir’in fay hatlarının tomografisini yapıyoruz. İzmir Körfezi ve Ege’deki faylar belirlenmeli ve bir takvim belirlenmeli.”
“DENİZ ULAŞIMI İÇİN HAZIRLIKLAR YAPILIYOR”
Olası bir depremde şehrin yollarının, köprülerinin, viyadüklerinin hasar görmesi durumunda ya da oluşabilecek kontrolsüz trafik yoğunluğu düşünüldüğünde nakliyenin devamının büyük önem taşıdığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, konuyla ilgili aşağıdaki bilgiler:
“Mevcut iskelelerin zarar görmesi durumunda 2 adet yüzer iskele hizmete açılacaktır.Ayrıca koyda acil durumlarda kullanılabilecek alternatif rıhtım envanteri oluşturulmaktadır.Pasaport, Alsancak Kordonu, Karşıyaka Sahili, iç koyda Konak iskele batı bloğu ile Karantina-Göztepe bölümü, körfez dışında ise Güzelbahçe bölümü belirlenmiştir. , Urla, Çeşme, Foça ve Dikili aksında demirleme envanteri çalışmaları devam etmektedir. Filomuza ait 15 yolcu gemisi ve 5 feribot yaklaşık 10 bin kişilik kapasite ve 74 tuvalet ile hizmet verebilecek.Ayrıca araç güvertelerinde elektrik bağlantısı, temiz atık suyu olan toplam 5 adet vapur bulunmaktadır.Saha, kantin vb. alanlardan hastane alanları kurulabilmektedir. 3.000 metrekarelik bir alan.”
“YENİ ALTERNATİF BÖLGELEME YOLLARININ AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”
Deprem anında canlılığın devamlılığını garanti altına alacak viyadük, köprü ve yer altı kanalları gibi sanat eserlerinin iyileştirme ve yenileme çalışmalarının devam ettiği ve yeni alternatif imar yollarının açıldığı basın açıklamasında, ” 30 Ekim 2020 depreminden sonra 61 adet köprü ve menfez projelendirme işine başladık 26 adet köprü ve menfez menfez imalatlarını tamamladık 16 adet köprü ve menfez imalatları bu yıl tamamlanacak.42 adet köprü ve menfez imalatları tamamlanmıştır. menfezler 2023 yılı sonunda tamamlanacak. 8 köprünün projelendirme çalışmalarında sona geldik, bu yıl yapım çalışmalarına başlayacağız Deprem anında ulaşımın kesintisiz sağlanması için yeni alternatif imar yollarının açılması Çalışmalarımız devam ediyor. Buca Homeros Bouleva bağlantı tüneli ile birlikte toplam 7,1 kilometre alternatif ulaşım yolu olacak 2.5 kilometrelik rd-Otogarı yapılıyor. Trafiğe açığız. Karşıyaka Kemal Baysak Bulvarı’ndaki demiryolunu geçeceğimiz araç üst geçidi ile Mavişehir bölgesine alternatif bir güzergah daha sağlamış olacağız. Kamulaştırma çalışmalarında sonuna geldik, yıl sonuna doğru yapım ihalesine başlayacağız.
Yoruma kapalı.