Ukrayna topraklarını geri alacak mı? İşte 3 maddede Ukrayna’nın büyük taarruzu!
Çatışmaların en yoğun yaşandığı Bahmut Muharebesi’nde Rus ordusunun zafer kazanmasının ardından gözler Ukrayna’ya çevrildi. Batı tarafından tedarik edilen ekipmanın teslimatı ve eğitiminin tamamlanmasıyla Ukrayna, aylardır beklenen taarruzu başlatmaya hazır. Rusya Savunma Bakanlığı, beklenen taarruzun dün başladığını ve Ukraynalıların geri püskürtüldüğünü söyledi. Ruslar 250 Ukrayna askeri, 16 tank, 3 piyade savaş aracı ve 21 zırhlı aracın imha edildiğini duyurdu.
UKRAYNA ADRESİ NEDİR?
Ukrayna ordusu geçen yıl başlattığı her iki taarruzu da başarıyla tamamlayarak işgal altındaki Herson ve Harkiv bölgelerinin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Bu saldırılar sırasında Rus ordusunun başı büyük bir belaya girdi. Ukrayna’ya karşı başlattığı “özel askeri harekata” sadece 150-200 bin adamla katıldı ve verdiği kayıplardan sonra Rus saflarında ciddi boşluklar oluştu.
Ayrıca Herson bölgesi, Dinyeper Nehri ile Rus kontrolündeki bölgelerden ayrılmıştı. Bu yüzden Rus lojistiği, birliklerini beslemek için her gün bir nehri geçmek zorundaydı. Bu lojistik gerginlik, Herson’ın geçen yıl planlanan saldırının mantıksal hedefi olacağı izlenimini yarattı. Ukrayna’nın taarruzu da burada başladı. İlk 5-6 günde Ukraynalıların ağır kayıplar verdiğini ve ciddi bir ilerleme sağlayamadığını gördük. Bir hafta sonra asıl şok doğuda Kharkiv’de geldi. Herson’dakinden çok daha büyük ve çok daha iyi eğitilmiş bir ordu, zayıflamış Rus birlikleriyle karşı karşıya kaldı. Kharkiv’i birkaç gün içinde geri almayı başardılar. Biraz paniğe kapılan Ruslar, seferberlik ilanından sonra reçeteyi uygulamaya karar verdi ve Herson’dan çekildi.
İşte benzer bir zaferden sonra Ukrayna. Ama bu sefer biraz daha zor. Savaş devam ederken Rus ordusu ciddi sorunlarının üstesinden geldi. İnsan gücü sorunları seferberlikle çözüldü. Batı tarafından tedarik edilen HIMARS roketlerinin vurduğu mühimmat çöplükleri cephe hattının arkasına çekildi. Elbette bu, Rusların yeni sorunları olmadığı anlamına gelmez. Wagner paralı askerleri ile Rus ordusu arasında gerilim yükselir. Özellikle Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilan ederek Rusya’ya katılan birliklerinin komutanları, Rus ordusuna yönelik ciddi eleştirilerde bulunuyor. Bu sorunların sahadaki bir zayıflıkla eşleşip eşleşmeyeceğini zaman gösterecek.
Zaporijya’ya olası bir saldırının temel amacı, önce Melitopol’a, ardından Mariupol’a uzanan bir alanı kontrol altına alarak Azak Denizi’ne ulaşmak ve Rusların Kırım ile kara bağlarını kesmektir. Ukrayna’nın topraklarını geri almanın yanı sıra sembolik bir hedefi de var. Bu da onu destekleyen Batılılara harcamalarının boşa gitmediğini göstermek içindir. Batı’ya bağlı olan Ukrayna ordusu için yeni yatırımlar sağlamanın tek yolu bu. Batı medyasında geniş yer bulan F-16’ların akıbeti buna bağlı.
SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞİR?
Açıkçası bugün başlayan çatışmalar bu taarruzun ilk adımı değildi. Son haftalarda Zaporijya ve Donetsk çevresinde Ukraynalılar tarafından zayıf noktalar adına küçük çaplı saldırılar düzenlendi. Ayrıca, Rus “isyancıları” olduğu iddia edilenlerin önderliğinde Rusya Federasyonu toprakları Belgorod’u işgal etme girişiminde bulunuldu. Bu girişim 24 saat sonra reddedilse de sınır bölgesinde benzer süreçler tekrarlanmaya başlandı.
Batılı uzmanlar, Ukrayna’nın Rus ordusunu topraklarını savunmaya zorladığına inanıyor. Böylece Ukrayna’da konuşlandırılan birlikler Rusya sınırını geçecek ve Ukrayna’nın taarruzu için daha uygun bir ortam yaratılmış olacaktı.
Ancak Ruslar bu durumdan pek rahatsız değil. Moskova’ya yönelik SİHA saldırıları ve Belgorod’un işgali, Putin’in “Rusya’yı işgal etmek istediği” algısına ciddi hizmet etti. Bu sayede Rus halkı arasında pek yaygın olmayan savaş karşıtlığı tamamen kırılabildi.
Belgorod bölgesine yapılan saldırıları 3-5 kişilik bir grubun sabotajı olarak düşünmeyin. Helikopterlerin de eşlik ettiği, batıdan gelen zırhlı araçlarla ve topçuların da yardımıyla bir taarruzdu. Ne de olsa buradan Moskova’ya gitmelerinin bir yolu yoktu ama ellerinde bulundurdukları güç rahatsızlık verecek kadar ciddiydi.
Şimdi Zaporijya ve Donetsk’e karşı çok daha büyük bir güçle güneye gidiyorlar. Zaporizhia’nın savunma hatları savaşın başından beri güçlendirildi. Donetsk ise 8 yıl derinliğinde tahkimatlarla Ukrayna taarruzunu bekliyor.
UKRAYNA KAZANACAK MI?
Ukrayna’nın Batı’dan satın aldığı teçhizat miktarı, bu kadar büyük çaplı bir saldırı için yeterli olmayabilir. Ukrayna envanterine eklenecek Batılı tankların sayısı 300’e ulaşıyor. Bunlardan 100’ünün cepheye ulaşması bekleniyor. Ukrayna, bu araçları ağır tahkim edilmiş tahkimatların üzerinden göndererek ilk gün ağır kayıplar vermek istemeyebilir. NATO’nun taarruzun başında kaybedeceği tanklar, Rusya için bir propaganda fırsatı yaratacak ve Ukraynalıların moralini ciddi şekilde etkileyecektir. Bu nedenle genel beklenti, Ukrayna’nın savaşın ilk aşamasından itibaren gelişmiş teçhizatla taarruzun ilk adımlarını atması ve olası bir duraklamanın ardından NATO varlıklarını sahaya sürmesidir. Ayrıca Ukrayna, elindeki tüm teçhizatı tek bir saldırıda kullanarak savaşın geleceği üzerine kumar oynamak istemeyecektir.
Ukrayna ordusu şimdilik Zaporozhye’ye saldırıyor ve çok az ilerleme kaydetti. Ancak Kharkiv’de olduğu gibi daha büyük ve daha iyi eğitilmiş bir kuvvetle tamamen farklı ve beklenmedik bir noktaya vurabilir. Örneğin ülkenin güneydoğusundaki Luhansk bölgesi böyle bir saldırı için uygun olabilir. Tahkimattan yoksun olan ve Ukraynalıların fethetmeyi başardığı Kharkiv bölgesinin hemen güneyinde kalıyor.
Uzmanlar, Kharkiv’de olduğu gibi 48 saat içinde düşen savunma hatları yerine uzun süreli çatışmaların olduğu bir saldırı öngörüyor. Sızan ABD istihbarat belgelerine göre Ukraynalılar hava kuvvetlerinin yarısını kaybetti, ayrıca Rus hava desteğini püskürtmek için hava savunma sistemleri azalıyor. Bu durumda avantajın Ruslardan yana olduğu açıkça ifade edilebilir.
Yoruma kapalı.