Uganda’da ebola salgını: Vaka sayısı 75’e yükseldi

Kaynak, Getty Images
24 Ekim 2022
Uganda’da ebola salgınının kontrolden çıkmasından korkuluyor. Ülkede olay sayısı 75’e çıktı.
Hastaların sevk edilmiş olduğu Uganda’nın başkenti Kampala’daki Mulago hastanesinde dokuz kişinin daha Ebola virüsü testi pozitif sonuçlandı.,
Bunlarla beraber hastanenin karantina ünitesindeki pozitif olay sayısı 14’e yükseldi.
Sıhhat Bakanı Dr. Jane Ruth Aceng, 9 pozitif vakanın kısa sürede Mulago hastanesinde ölen bir kişinin temaslıları bulunduğunu söylemiş oldu.
Bu kişilerin tamamı Ebola’dan en fazlaca etkilenen Kassanda bölgesinden ve dokuz kişiden yedisi bir aileye mensup.
Ötekiler ise bir sıhhat çalışanı ve eşi.
Resmi sayılara gore, bugüne dek ülkede 28 şahıs ebola sonucu yaşamını yitirdi. Sadece bu sayı gerçekte fazlaca daha çok olabilir.
Ebola nedir?
Ebola ciddi, ölümcül, bulaşıcı bir hastalık.
Meyve yarasalarından kaynaklandığı kabul edilen virüs ilk olarak 1976 senesinde, bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin sınırları içinde yer edinen Ebola Nehri’nin civarlarındaki bir salgın esnasında ortaya çıkarıldı.

Kaynak, Getty Images
Uganda’da salgın niçin bu kadar ciddi?
Uganda’daki ilk olay 20 Eylül’de tespit edildi sadece hastalığın bundan üç hafta ilkin başlaması kaygı yarattı.
Ebola virüsü taşıyan birinin kanı, kusmuğu, dışkısı ya da vücut sıvısıyla; yaralı cilt, ağız ya da burun üstünden direkt bir temas gerçekleştirenlere virüs bulaşıyor.
Virüs idrarda ya da menide de bulunabiliyor.
Virüs ek olarak gene yaralı ciltler yöntemiyle; kontamine olmuş yatak ekibi, giysiler ve yüzeyler üstünden de yayılabiliyor.
Yas tutanların vücutla direkt teması var ise cenazeler hususi bir risk oluşturabiliyor.
Tespit edilen 31 vakanın bir çok, Uganda’nın merkezindeki Mubende bölgesinde bulunuyor. Burada şimdiye kadar 6 şahıs Ebola yüzünden yaşamını yitirdi.
Sadece ölü sayısı daha çok olabilir. Sıhhat bakanlığı, kontrol edilmeden gömülen ve teyit edilmiş vakalarla temaslı 18 ölüm bulunduğunu deklare etti.
Dünya Sıhhat Örgütü (WHO), Ebola ile bağlantılı ölüm oranlarının yüzde 41 ile yüzde 100 içinde bulunduğunu tahmin ediyor.
Yoruma kapalı.