Tavuk haşlarken yapılan hata. Besin değerini yok ediyor! Yapmayın
Tavuk pişirirken birçok kişi önce tavuğu yıkar. Ancak çiğ tavuğun yıkanması zararlı bakterilerin üremesine yol açar.
Birçok uzman bu sorun hakkında uyardı. Uzmanlara göre; Çiğken tavuk etine yerleşen bazı bakteriler vardır. Bu bakteriler yıkama aşamasında yayılabilir. Bu bakteriler, ovma ve kesme aşamasını geçtikten sonra kullanılmış mutfak malzemelerine yayılabilir.
TAVUKLARIN BESİN DEĞERİNİ KORUMAK İÇİN BİLMENİZ GEREKEN İPUÇLARI
Habertürk’e Bir açıklama yapan Diyetisyen Canan Aksoy, tavuk eti hakkında herkesin bilmesi gereken pişirme sırlarını paylaştı.
• Tüm ön işlemler hızlı bir şekilde yapılmalı ve oda sıcaklığında uzun süre tutulmamalıdır. Tavuk etinin soğuk zincir açısından hassas olması nedeniyle buna özellikle dikkat edilmelidir.
• Marine etme, beyaz etin yumuşaması ve lezzetlenmesi için önemli bir işlemdir ancak marine edildikten sonra oda sıcaklığında fazla bekletilmeden hızlı bir şekilde buzdolabına konulmalı ve üzeri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
• Tavuk eti pişirirken haşlama, fırınlama (mümkünse fırın poşeti kullanarak) veya buharda pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
• Yemek hazırlanırken kullanılan yağın veya yağa eklenen baharatların yanmamasına da dikkat edilmelidir.
• Tavuk eti orta ateşte iyice pişmeli, içi çiğ olmamalıdır. Çiğ eti az pişmiş veya çok uzun süre pişirmekten kaçınmalısınız. Tavuk eti iç ısısı 72 dereceye geldiğinde yapılır. Bütün tavukların yeterince pişip pişmediğini görmek için bir dip termometresi de kullanabilirsiniz.
DONMUŞ TAVUK YEMEYİN
Öte yandan birçok beslenme uzmanı da dondurulmuş tavuğun yenmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Dondurulmuş tavuk, çözülme aşamasında bile bakteri geliştirebilir. Tavuk yemeklerinin lezzetli ve sağlıklı olabilmesi için dondurulmuş tavuk tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Yoruma kapalı.