Seçimin tarihi ile ilgili tartışmalarda muhalefet partileri 18 Haziran’ı işaret etti: Erteleme hukuksuz

Türkiye’nin 10 ilini vuran depremin ardından 14 Mayıs seçimlerinin ertelenmesi tartışmaları başladı. Daha önce Reuters’a konuşan bir hükümet yetkilisi, seçimlerin 14 Mayıs sonrasına ertelenebileceği konusunda uyardı. Daha sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Seçimin 14 Mayıs’a geleceğini düşünmüyorum ama 18 Haziran’a kadar çıkacağını düşünüyorum” şeklinde bir açıklama yaptı.

“ZORUNLU MONTAJ”

Cumhuriyet’teki tartışmaları değerlendiren İYİ Parti’den Aytun Çıray, seçimin kendi tarihi olan 18 Haziran’da yapılması gerektiğini vurguladı. Bu tarihten sonra seçim yapılmasının anayasaya göre mümkün olmadığını vurgulayan Çıray, “Seçimin ertelenmesi için savaş hali gerekiyor. Bunun için TBMM kararı gerekiyor. Bu nedenle erken seçime gidilemez. Cumhurbaşkanımız zaten seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini söyledi. Afet bölgelerinde yapılacak çok şey var. Bir travma yaşandı. Bu nedenle Mayıs ayında seçim olmayacak. “Haziran sonrası seçimleri zorlamak, anayasayı zorlamak olur” dedi.

“18 HAZİRAN OLACAK”

CHP kaynakları da seçimlerin 18 Haziran’da yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Böyle kötü yönetilen bir ülkede bir an önce sandıklar gelmeli ve vatandaş hakemlik yapmalıdır. Ertelemeyi düşünüyorlarsa, bu doğru olmaz. 18 Haziran’da yapılmalıdır. Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağı düşünüldüğünde, ülke olağanüstü hal koşullarında seçime götürülmek istiyor. Bu doğru değil. Üzüntü de çok taze” dedi. 18 Haziran’dan sonra seçim yapılmayacağını vurgulayan kaynaklar, “Seçimleri ertelemeye yetkili tek yer TBMM’dir. Seçimler 2000 yılına kadar ertelenebilir.” Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla sadece savaş halinde bir yıl. Şu anda savaş hali yok. Yani şu anda seçimlerin 18 Haziran’da yapılması gerekiyor” dedi.

“SADECE SAVAŞ YOLUYLA VE MECLİS KARARI İLE İADE OLABİLİR”

Seçimin ertelenmesi tartışılırken Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 2012/96 sayılı kararı ortaya çıktı. Kararda, “Savaş ve benzeri zaruretler nedeniyle seçimlerin yapılması fiilen imkansız hale gelirse ertelenebilir” denildi.

Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Anayasa Mahkemesi kararının ‘madde’sinin dayanağı olan 102. madde 2017’de yürürlükten kaldırıldı. Eminağaoğlu, seçimlerin ertelenmesi durumunda her iki seçimin de aynı gün yapılmasının esas olduğunu vurgulayarak, sadece seçimlerin TBMM kararıyla ertelenebileceğini vurguladı. Meclis’in yetkisi var ve anayasaya geçici bir madde eklenmedikçe seçimlerin zamanında yapılması gerektiğine dikkat çekti” dedi.

Eski savcı Bülent Yücetürk, “Anayasamız çok açık. Türkiye’de savaş nedeniyle seçimler ancak bir yıl ertelenebiliyor. Bunun dışında anayasada bir erteleme gerekçesi bulunmamaktadır. Söz konusu Anayasa Mahkemesi kararının bununla hiçbir ilgisi yoktur. Kanunda yazılı olmayan konulara farklı anlamlar yükleyerek insanların kafasını karıştıran tartışmalara yer yoktur.

“YSK’NİN YETKİSİ YOKTUR”

İktidarın seçimi Yüksek Seçim Kurulu’na erteleme olasılığını değerlendiren İYİ YSK parti temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, “YSK’nin seçimleri erteleme yetkisi yok. Doğal afetlerle ilgili bir düzenleme yok” dedi.

“UYGULAMAYIN”

Erdoğan’ın muhalefetten adaylığına ilişkin olarak “Liderler, Erdoğan’ın Haziran’da seçime girmeyeceğini açıkladı. Aday olabilmek için TBMM’nin erken seçim kararı alması gerekiyor. Olmayacak gibi görünüyor. Aksi halde anayasayı çiğnemek zorunda kalırlar.”

Yoruma kapalı.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy