NATO’dan Rusya’ya mesaj: Saldırı olursa tepki vereceğiz
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 29-30 Kasım’da Romanya‘nın başkenti Bükreş’te yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenledi.
Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya‘nın, Haziran’da Türkiye ile imzaladıkları üçlü muhtıranın gereklerini yerine getirdiğini söylemiş oldu.
İki ülkenin NATO üyeliğinin ittifakı güçlendireceğini vurgulayan Stoltenberg, ABD ve İngiltere dahil bazı ülkelerin İsveç ve Finlandiya’ya güvenlik garantileri sunduğunu hatırlattı.
Stoltenberg, “İki ülke askeri olsun, sivil olsun tüm NATO faaliyetlerine katılmaktadır. Bu da İsveç yada Finlandiya’ya karşı herhangi bir hücum yada saldırgan tutum olursa NATO’nun tepki vermemesi tasarım edilemez” diye konuştu.
UKRAYNA İÇİN MÜHİMMAT ÜRETİMİ ARTIRILIYOR
Stoltenberg, Ukrayna’ya desteğin öneminin altını çizdi ve bakanların Ukrayna‘ya askeri olmayan desteği de artırma sonucu alacaklarını söylemiş oldu.
Uzun solukta Ukrayna’nın Sovyet periyodu askeri ekipmandan, öğreti ve eğitimden NATO standartlarına geçmesi için destek vereceklerini aktaran Stoltenberg, Ukrayna’nın, elindeki Sovyet periyodu silahlar için cephane ve bazı malzemelere ihtiyacı bulunduğunu söylemiş oldu.
Stoltenberg, bazı NATO müttefiklerinin bu tür malzemeleri üretecek tesisi bulunduğunu, bu malzemelerin üretiminin artırıldığını aktardı.
BÜKREŞ’TE ÇİN DE KONUŞULACAK
Görüşmede ek olarak NATO müttefiklerinin Çin‘in oluşturduğu sınamaları ele alacağını bildiren Stoltenberg, şunları dile getirdi:
“Çin bir düşman değil sadece askeri modernizasyonunu hızlandırıyor, Arktik bölgesinde, Batı Balkanlar’da, uzayda ve siber alanda varlığını artırıyor. Ek olarak NATO müttefiklerinin eleştiri altyapılarını denetlemek istiyor. Ukrayna’daki cenk Rus gazına olan tehlikeli bağımlılığımızı ortaya çıkardı. Bundan dolayı bir tek Çin değil, tüm otoriter rejimlere karşı bağımlılığımızı değerlendirmeliyiz.”
Polonya‘nın Almanya‘dan Patriot hava müdafa sistemleri talebine ilişkin suali da yanıtlayan Stoltenberg, spesifik sistemlerin sağlanmasının üye ülkelerin ulusal sonucu bulunduğunu hatırlattı.
Yoruma kapalı.