Mildiyö nedir, neden olur? Mildiyö’nün tedavisi var mı? Sebzelerde Mildiyö’nün ilacı nedir?
“milyon” VEYA “Küf hastalığıhektas.com.tr’de yer alan habere göre tarım ve meyve sebze yetiştiriciliği ile uğraşıyorsanız ürünlerinizi hastalıklardan korumak istiyorsunuz. Ürünlerinizi hastalıklardan korumak için öncelikle hastalıkları tanımalı ve belirtilerini bilmelisiniz. Küf nedir, neden oluşur? Mildyö’nün tedavisi var mı? Sebzelerde küf için ilaç nedir?
MİLDİÖ NEDİR?
Sebzelerde görülen bu hastalık tüylü küf adı verilen bir mantar türünün neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık yeşil yapraklara yerleşerek kendini gösterir ve daha sonra meyve ve sebzelerin her yerine yayılır. Hastalık tespit edilip ilaçlanmadığı takdirde bu hastalık çevredeki diğer ekinlere de bulaşarak ciddi kayıplara neden olabilir.
MİLDYÖ NEDEN OLUR?
Bu hastalık sebze ve meyvelerde bir çeşit mantarın üremesi ile kendini gösterir. Bu zararlı organizma kış boyunca bitkilerin yumrularında saklanarak kendini koruyabilir ve havaların ısınmasıyla birlikte yeşil yapraklara yerleşir. Canlı bir bitkiye ihtiyaç duyan bu mantar, bitkiye zarar vererek sayısını arttırır ve rüzgar gibi etkenlerin yardımıyla hızla yayılabilir.
SEBZELERDE TAŞLANMIŞ NASIL BULUNUR?
Tarım alanınızda bu hastalığı görmek çok tehlikeli olabilir. Tüylü küfün asmalara verdiği zarar erken müdahale edildiğinde en aza indirilebilirken, geç kalındığında hastalık çok fazla yayılarak büyük ekonomik kayıplara neden olabiliyor. En yaygın çeşitlerden biri domates geç yanıklığıdır. Bu hastalık, domates sapının üst kısımlarında ve yapraklarda lekelerle kendini gösterir. Daha sonra bu lekeler domatesin kendisine doğru ilerleyerek üzerinde kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur. Domateste bu hastalık domatese yanık görüntüsü verir, kurutur ve tüketimini engeller. Mercimeklerde tüylü küf, yapraklarda daha sonra kahverengiye dönüşen sarımsı lekelerle de kendini gösterir. Sıcaklık ve nem ile bu lekeler bağda hızla yayılabileceği gibi baklagillere de zarar verebilir. Ayçiçeklerinde tüylü küf, uygun hava koşullarında da yoğun olarak görülebilir. Özellikle yaprak damarlarının kesitlerinde karakteristik bir renk değişimi meydana gelir.
Kabakta görülebilen bu hastalık kavun ve hıyarda da görülebilmektedir. Kavundaki tüylü küf, diğer sebzelerde olduğu gibi yapraklardaki sarımsı lekelerden anlaşılabilir. Bu lekelerin zamanla karardığını ve tedavi edilmediği takdirde yaprağa ve sebzeye zarar verdiğini görebilirsiniz. Dolmalık biber ve lahana yanıklığı da yaygın tarımsal hastalıklardır ve tüm ekinlere zarar verecek kadar tehlikeli olabilir. Bu hastalık birçok farklı bitkide görülebilir. Örneğin bir gülde hastalık oluştuğunda yaprakların döküldüğü, çiçek sapında kıvrılma ve beneklerin oluştuğu görülür.
MİLDİO NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bağda bu hastalıkla mücadele ediyorsanız mutlaka erken müdahale etmelisiniz. Erken müdahale edilirse bu hastalıkla mücadele daha kolay çözülebilir. Hastalık belirtilerinin görülmeye başladığı yapraklarda tedaviye uygun ilaçlar kullanılmalı, hastalık tekrarlarsa belirtilerin görülmesi beklenmemelidir. Bu hastalık için ilaç, uygulanan ürüne ve hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin patates için küf ilaçları ile gül için geliştirilen ilaçlar farklı bileşenlerden oluşabilir. Bu hastalık için kullanılan ilaçlar genellikle 7 ila 14 gün arasında verilir ve 15-16 derece civarındaki sıcaklık ideal durumu sağlar. Tarımla uğraşıyorsanız ancak bitkilerinizde herhangi bir belirti görmediyseniz, bitkilerinizde, tarlanızda veya çevrenizdeki diğer tarlalarda hastalık belirtilerini beklemeniz sizin ve ürünleriniz için daha uygun olacaktır.
Yoruma kapalı.