Maden faciasından 3 gün önce yapılan denetim tutanağı ortaya çıktı

(*3*)

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ilişkin kömür ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde 42 madencinin yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanan faciaya ilişkin soruşturma dosyasına, Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin faciadan 3 gün önce madende yapmış olduğu denetime ilişkin tutanak da girdi.

Emek harcama ve Toplumsal Güvenliği Bakanlığı’na bağlı iş başmüfettişleri ve maden mühendisleri İrfan Itimat ve Cemal Tekin imzasını taşıyan 11 Ekim 2022 tarihindeki tutanak ortaya çıktı.

4 YILA RAĞMEN…

Tutanakta, ön bilirkişi raporunda ve emniyetin fezlekesinde işaret edilmiş olduğu şeklinde, madenin havalandırma sistemindeki soruna dikkat çekilmiş olduğu ve değiştirilmesinin istendiği ortaya çıktı.

Tutanakta, madendeki havalandırma sisteminde 20 Ekim 2018 tarihinde tespit edilen probleminin aradan geçen 4 yıla karşın düzeltilmediğini anlatılarak, “Ocak ana havalandırması, acil hallerde ve gereksinim halinde kullanılması için hava yönünü ters çevrilebilecek özellikte değildir” tespitine yer verildi.

Müfettişler, yer altındaki elektrikli ekipmanların da patlayıcı atmosfere haiz alanlarda patlama riskine karşı çalışanları korumak için direktiflerin yer almış olduğu ATEX belgeli olmadığına dikkat çekerek, bu eksikliğin de giderilmesini istedi.

“KASIM AYINDA YAPILACAK” DENMİŞ

Tutanağı iki müfettişin yanı sıra tutuklu Kurum Müdürü Cihat Özdemir’in de imzaladığı ortaya da çıktı. Rapora gore Özdemir, müfettişlerin havalandırma ve elektrikli ekipmanlarla ilgili bulgularına şu yanıtı verdi:

“2022 yılı kasım ayı itibariyle yeni havalandırma grubu ALFER şirketi tarafınca yapılacak olup, tespit edilen eksiklikler giderilecektir. Müessesemizde kullanılan 2004 yılı öncesi yer altı ekipmanların exproof özellikte sadece ATEX sertifikası olmayan ekipmanlar olduğu, 2004 yılından sonrasında alınan tüm ekipmanların ise ATEX sertifikalı alınmıştır. Maden Makinaları Yapınak İşletme Müdürlüğü’müzde ATEX dönüşümü çalışmalarımız devam etmektedir.”

Müfettişler, işverenin tespitlere ilişkin hususlardan görevli bulunduğunu tutanaklarında şu şekilde deklare etti:

“İş yeri emek verme ortamı devamlı değişen ve dinamik bir yapıya haiz olup işbu tutanak, düzenlenmiş olduğu tarih itibari ile teftiş mevzusu ve kapsamı dahilinde iş yerindeki mevcut durumu yansıtmaktadır. İş yeri emek verme ortamının iş mevzuatına uygunluğunun ve bunun sürekliliğinin sağlanması işverenin yükümlülüğündedir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi sebebiyle meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalıklarında mesuliyet işverene aittir.”

Yoruma kapalı.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy