Luiz Inaciao Lula da Silva: Brezilya’da 11 yıl sonra yeniden devlet başkanı seçilen eski metal işçisi ve sendika lideri

Kaynak, Reuters
Güncelleme 17 dakika ilkin
Brezilya’da dün meydana getirilen başkanlık seçiminin ikinci turu, solcu önder Luiz Inaciao Lula da Silva’nın (Lula) zaferiyle sonuçlandı. 77 yaşındaki Lula, aşırı sağcı rakibi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu yenerek üçüncü kez başkan seçildi.
Seçimlerin 2 Ekim’de meydana getirilen ilk turunda oyların, eski metal işçisi ve sendika lideri Lula yüzde 48,43’ünü, Bolsonaro ise yüzde 43,20’sini almıştı.
İlk turdan sonraki haftalarda iki aday arasındaki fark kapanmış oldu, ikinci turda başa baş bir savaşım yaşandı.
Latin ABD solunun en mühim isimlerinden kabul edilen Lula, 2003-2011 yılları aralığında iki dönem devlet başkanlığı yapmış oldu. Başkanlığı esnasında, Latin ABD’nın en büyük demokrasisi olan Brezilya’da yoksulluğun azaltılmasına yönelik politikalarıyla öne çıktı.
Lula, yolsuzluk ve para aklama suçlamasıyla Temmuz 2017’de 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ertesi yıl cezası 12 yıla çıkarıldı ve Lula aynı yıl Nisan 2018’de cezaevine girdi.
Kamuoyu yoklamalarında birinci görünmesine karşın 2018 seçimlerine katılamadı. Bu seçimleri Bolsonaro kazanmıştır.

‘Süper zenginlere’ daha çok vergi
Lula, ülkenin en yoksul bölgesi olan kuzeydoğuda büyük bir halk desteğine haiz. Sadece gelir dağılımı adaletine yönelik toplumsal programları, Covid-19 pandemisi ve Ukrayna savaşı sebebiyle geçim sıkıntısının arttığı bir dönemde Lula’ya desteği artırdı.
Lula seçim kampanyasında Amazon yağmur ormanlarındaki tahribatı geri çevirme ve iklim değişikliğine odaklanma taahhüdünde bulunmuş oldu.
1 Ocak 2023’te görevi devralacak olan Lula, yeni bir mali rejim uygulayacağını söylüyor. Bu çerçevede “süper zenginlerin” ödediği vergilerin artırılması öngörülüyor.
Sadece Lula, piyasaların endişelerini gidermek için ekonomik pragmatizm uygulayacağını söylüyor. Eski devlet başkanı, büyük şirketlerin ya da kamu bankalarının özelleştirilmeyeceğini de belirtiyor.

Kaynak, RICARDO STUCKERT
Yoruma kapalı.