Koruma altındaki İkizdere Vadisi’nde HES projesi başlatıldı
Cengiz İnşaat’ın İkizdere Vadisi’nde yapmak istediği taş ocağına karşı dayanışma çağrıları sürerken, Reis RS Enerji bu kez Rize’nin İkizdere İlçesi’ndeki “İkizdere-Dereköy HES” projesinin yapım çalışmalarına başladı.
İkizdere Dernekler Federasyonu 2. Başkanı İsmet Ekşioğlu, dünyada örneği olmayan ve enerji ihtiyacı adıyla turizm bölgesi ilan edilen vadinin yıkılacağını, gidecek başka vatanlarının olmadığını söyleyerek, buna karşı dayanışma çağrısında bulundu. HES projesi.
Reis RS Enerji, Elektrik Üretim Sanayi tarafından Rize, İkizdere İlçesi, Dereköy Köyü Mevkii, Kabahor Deresi adresinde yapılması planlanan HES projesi için ÇED sürecini başlattı. Reis Holding, “halkı bilgilendirme ve katılım toplantısı”nın 22 Haziran Salı günü saat 10:00’da İkizdere Öğretmenevi toplantı salonunda yapılacağını duyurdu.
“İKİZDERE VADİSİ TURİZM SİTESİ VE BÖLGESİ DUYURULURSA BÜYÜK OLUR”
İsmet Ekşioğlu duruma tepki gösteriyor “Vadilerimiz alenen HES ve aç gözlü mülkiyetin taş ocakçılığı tarafından işgal edilmiş durumda. Bu vadiler 2010 yılından itibaren Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı kararla sit alanı ilan edilmiş. İlgili bakanlık bunu kayıt altına almış durumda.” durum tam 10 yıl sonra.Bakanlık kararına göre sit alanı ilan edilen bu alanlarda henüz projelendirmeye başlanmadı.Kurul kararından sonra 2863 sayılı yasaya göre sözde taş ocakları, maden çalışmaları yapılacak Bu alanlara izin verilmeyecek ve HES inşaatlarına izin verilmeyecek.Cimil ve Ovit bölgelerinde yapılması planlanan 26 adet HES projesinin yapımı imkansız hale getirilecekti ama bu olmadı.Taş ocağı ve HES projelerine nasıl izin verilir? İkizdere Vadisi korunan bir vadi olsa bile bu vadide yapılacak mı Bu kararları görmezden mi geliyorsunuz Cengiz İnşaat’ın katlettiği Eskincedere Vadisi bugün dünyada koruma altındaki 200 vadiden biri ve 50. sırada yer alıyor ve siz burayı yok ettiniz. cennet. o ifadeleri kullandı
“BU REİSLERDEN ÇEKTİKLERİMİZ”
Ekşioğlu “Eskincidere vadisi gibi çok değerli bir vadiye sahip olan bir diğer vadi de bizim Dereköy köy vadimizdir. Elimizde yüzyıllardır bu vadiden akan kırmızı pullu alabalığıyla ünlü Velkü Deresi var. İkizdere Vadisi bir yandan turizm vadisi ilan edilirken, diğer yandan enerji, madencilik vb. Kâr uğruna öldürüldükleri söyleniyor. Bu vadide 6 adet faal durumda olan 26 adet HES projesi ve 2 adet ocak faal olarak çalışmaktadır. İkizdere’nin bu cennet vadisini çoktan yıktılar, Cengiz İnşaat’ın taş ocağı adı altında bu vadiyi nasıl katlettiğini artık dünya biliyor. Buradaki sularımızı çoktan gasp ettiler. Cennet vadimiz çoktan yok oldu, bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi Reis Holding’i yapacak HES sıkıntımız var. Yahu zaten bu vadide artık su yok, HES’i nereye ve nasıl yapıyorsunuz? Yıllarca bu ülkeyi tek başına yöneten patron için çektik, şimdi Reis Holding’ten çekileceğiz, bu patronlardan ne alacağız? Açıkçası bize diyorlar ki; ‘Buraları katledeceğiz, bu vadiyi terk edin, artık burada yaşayamazsınız, gidin’
“LİMAK BAŞARILI DEĞİL, REİS BAŞARILI DEĞİL”
Cengiz katliamlarına karşı, rant için buradaki suyumuzu çıkarmak isteyen Reis Holding’e karşı dün gösterdiğimiz direnişe karşı direneceğiz. Her türlü hukuki süreci yürüteceğiz. 22 Haziran 2023 Perşembe günü yapılması gereken halkı bilgilendirme toplantısını yapmayarak tüm duyarlı vatandaşlarımızdan bu HES projesine karşı dayanışma göstermelerini rica ediyoruz. Gidecek başka ülkemiz yok. Artık verecek bir tas suyumuz yok. LİMAK başarılı olmadı, Reis de olmayacak.”
REİS MÜLKESİ
Reis Holding, 1980 yılında Fevzi Reis tarafından Samsun’da kuruldu. Akaryakıt sektöründe ticari faaliyetine başlayan firma daha sonra otomotiv, tütün ve son olarak enerji sektörlerinde ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştır. 4 Ekim Cumhurbaşkanlığı, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “Artık Erdoğan olmayacak” diyerek destek açıklaması yapan Samsunlu iş adamı Fevzi Reis’in sahibi olduğu şirketin inşa ettiği HES projesi için 4 Ekim Cumhurbaşkanlığı vadi boyunca 700.000 metrekarelik bir depolama sahası siparişi verildi ve 112’den fazla tarım arazisinin acil kamulaştırması gerçekleştirildi. Ayrıca Tokat’ta Zile, Yozgat’ta Çekerek ve Aydıncık sınırlarında Reis Enerji tarafından yaptırılan Çekerek Regülatörü ve HES projesi de yerel köylüler tarafından davalar devam ederken tamamlandı. Projeye karşı açılan davada mahkemece görevlendirilen bilirkişi heyeti raporunda yer alan bilgilere göre, Çekerek Nehri Vadisi’nin HES projesi nedeniyle adeta kanala dönüştüğü ve köylülerin doğal yaşamı ve tarımsal üretimi ikiye bölünmüşlerdir.
Yoruma kapalı.