Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker yazdı: Turhan Selçuk’u şimdi anmak

Bu bilinç ve coşkuyla, Cumhuriyet’ten ilham alan, çizgisiyle ışık tutan, ışık çizen ve artık ışık olan büyük usta Turhan Selçuk’u vefatının yıl dönümünde saygıyla anıyoruz…

DERNEĞİN KURU ÜYESİ

1965 yılından beri tanıdığım, ilkeleri ve yufka yürekliliğiyle derneğimizi varlığıyla şereflendiren Karikatürcüler Derneği Kurucu Üyesi Turhan Selçuk, eşitsizlikleri kağıt kalemle çözmüş, bir nehre dönüşmüş ki direnişe dönüşmüştür. , ilke haline geldi ve bugün bize ilham veren akan bir nehir haline geldi.

Büyük öğretmen Spinoza, Etik’te şöyle dedi: “Korku olmadan umut, umut olmadan korku olmaz.” Değişimin şafağında nabzını tutan Türkiye’de umut ve korkunun karşılıklı salınmasını normal ve doğal karşılarken, sanatın korkudan arınmış olduğunu bir kez daha tekrarlıyoruz. Her şeyden önce çizgi film her türlü korkuya karşı her zaman dinç, inatçı ve cesur bir tavır almıştır. Bu bizim için bir gelenek… Ve bu geleneğin bizim için değişmez örneği elbette Turhan Selçuk’tu.

Alçakgönüllülüğüyle her zaman yol gösterici olan ve umudu bir başka isim sayan Turhan Selçuk, yolun başında olan karikatüristleri her zaman desteklemiş, yeteneklerini sanatsal ve toplumsal duyarlılıklarla yoğurmak için her zaman amansız bir çaba içinde olmuştur. ..

bir şirkette hat; Sansür, eşitsizlikler, kültürel fakirleşme gibi pek çok konunun ortasında bir sel bağırmaya dönüşüyorsa, o toplumun makası değiştirmesinin zamanı ve zamanı gelmiş demektir. Çünkü bu anlamda karikatürün pusulası yanılmazdır ve yanılmaz.

Lucretius’un rüyalarında ilahi olanı bütünüyle gören kişi olarak gördüğü sanatçıların en uzlaşmazı olan karikatüristler, toplumsal çelişkiler ve bayağılıklar yığınları buluyorlarsa, o zaman o toplum gerçek dünyada günlük hayatın çıkrığında yaşamıyor demektir. hayat… Ya da bilge Pascal’ın deyişiyle, o toplum asla olmayacak… Yaşamadığını, yaşamayı umduğunu söyleyebiliriz. Burada karikatür, gerçekten yaşamak için yaşamayı umut edenler için bir alarm zili, toplumsal bir haykırıştır.

KÜLTÜREL UYANIŞ…

Türkiye hukukla, sosyal güvenlikle, kültürel çeşitlilikle yeniden birleşmedikçe Aydınlanma ve Cumhuriyet hep hüzünlü kalacaktır. Çünkü herkesin birey olduğu, sorumluluk aldığı bir Türkiye arıyoruz… İnanıyoruz ki sonunda hep birlikte böyle bir Türkiye’yi bulacağız…

Türkiye’yi ve sorunlarını çizgisiyle kucaklayan usta Turhan Selçuk, sizin çizgilerinizle Türkiye’nin geleceğinin çizgileri buluştuğunda hem toplumsal bilinç hem de kültürel uyanış başlar demektir.

Aydınlığın ve karanlığın kesiştiği yılda sizi yeniden anarken, ışık çizgilerinizden güç alacağımızı asla unutmayalım… Çizginizle artık ölümsüzlüğünüze yaslanın, gülümseyin bize, Türkiye uçlarda. Aydınlanmanın oradan…

(Cumhuriyet Gazetesi Ankara Ofisi. Yıl 1989. Turhan Selçuk, Mustafa Ekmekçi (Cumhuriyet yazarı), Remzi İnanç (cemaat yayınevi sahibi) Metin Peker ile birlikte)

Yoruma kapalı.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy