İran polisi: Bir protestocunun dövülüp vurulduğunu gösteren görüntüler hakkında inceleme başlatıldı


  • Yazan, David Gritten
  • Unvan, BBC News
  • 7 saat ilkin

Video

İran polisi, başkent Tahran’da bir hükümet karşıtı göstericinin güvenlik güçleri tarafınca feci şekilde dövüldükten sonrasında vurulduğunu gösteren görüntüler hakkında inceleme başlatıldığını deklare etti.

Salı günü toplumsal medyada piyasaya sürülen videoda bir grup polis memuru yerde yatan bir adamı tekmelerken ve coplarken görülüyordu.

Ayrıca bir polis motosikletiyle adama çarpıyor, bir diğeri de yakın mesafeden üstüne ateş açıyordu.

Uluslararası Af Örgütü, Twitter’da yapmış olduğu paylaşımda bu görüntülerin “İran’ın güvenlik güçlerinin zulmünün hiçbir sınır tanımadığını gösteren korkulu bir hatırlatma” bulunduğunu yazdı:

“Dokunulmazlık zırhı altında protestocuları dövmeleri ve vurmaları için güvenlik güçlerine açık çek veriliyor. BM İnsan Hakları Konseyi bu suçları acilen soruşturmalı.”

İran emniyetinden meydana getirilen yazılı açıklamada “vaka yeri, zamanı ve saldırganların kimliklerinin tespiti” için bir soruşturma açılması talimatı verildiği açıklandı.

Açıklamada “Polis sert ve kaide dışı uygulamaları tasvip etmemektedir ve saldırgan polis memurları hakkında yasalar çerçevesinde lüzumlu işlem yapılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Güvenlik güçlerinin saldırısına uğrayan protestocunun akıbeti hemen hemen bilinmiyor.

İran’da protesto gösterileri 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de gözaltında öldürülmesi üstüne başlamıştı.

Amini’nin gözaltındayken kafasına copla vurulmuş olduğu, güvenlik güçlerinin genç kadının başını bir otomobile çarptığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Polis ise hakkında suçlamaları yalanlamış ve Mahsa Amini’nin kalp rahatsızlığı geçirerek öldüğünü ileri sürmüştü.

Amini’nin cenaze töreninde bayanların başörtülerini çıkarmalarıyla devam eden protesto dalgası İran genelinde 130’dan fazla şehir ve kasabaya sıçradı.

Protestolar, 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana İran rejiminin karşı karşıya kalmış olduğu en büyük meydan okuma hareketi olarak nitelendiriliyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, protesto gösterilerinde güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda 40’ı çocuk minimum 277 göstericinin öldürüldüğünü söylüyor.

Yetkililer ise protestocuların ölümünden güvenlik güçlerinin görevli olduğu iddialarını reddediyor ve “dış güçlerin ajanlarını” ya da “teröristleri” İran’ı karıştırmaya çalışmakla suçluyor.

İran’da hükümete yakın bir gazete protestocularla çıkan çatışmalarda 35’ten fazla güvenlik görevlisinin öldüğünü yazdı.

Mahsa Amini posteri

Kaynak, Getty Images

Vakalarda 14 binden fazla gösterici de gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar içinde seviye karşıtı rap şarkıcısı Toomaj Salehi’nin de bulunmuş olduğu, hakkında “hükümete karşı propaganda faaliyetinde bulunmak”, “dış güçlerle iş birliği yapmak” ve “ulusal güvenliği tehlikeye atmak niyetiyle yasa dışı grupları bir araya getirmek” suçlamalarıyla dava açıldığı belirtiliyor.

Devlet medyasında piyasaya sürülen görüntülerde kendisini Salehi olarak tanıtan, gözleri bağlı bir şahıs yerde otururken görülüyor.

Titreyen bir sesle konuşan bu şahıs protestolardan birinde güvenlik güçlerine “buradan gidin demekle hata ettiğini” söylüyor.

İfade özgürlüğünü korumak suretiyle etkinlik gösteren Article 19 örgütü, Toomaj Salehi’nin baskı altında verdiği anlaşılan ifadelerinin İran devlet medyası tarafınca yayımlanmasının “son aşama rahatsız edici” bulunduğunu belirtti.

Örgüt “Salehi ifade özgürlüğünü kullanmak haricinde hiçbir şey yapmadı. Bir an ilkin özgür bırakılmalı,” dedi.

Wall Street Journal gazetesinde yazıları piyasaya sürülen ifade özgürlüğü aktivisti Hüseyin Ronaghi de gözaltında tutulan adlardan biri.

Ronaghi’nin ailesi ve arkadaşlarına hapishanedeyken iki bacağının da kırıldığını ve 37 gündür açlık grevinde bulunduğunu söylediği belirtiliyor.

Yoruma kapalı.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy