Erdoğan, Sisi’yle selamlaşıp tokalaştı

Kaynak, Reuters
13 dakika ilkin
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’da 2022 FIFA Dünya Kupası’nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyonda, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile selamlaşıp tokalaştı.
2013’te Mısır’da ordunun Müslüman Kardeşler yönetimini darbeyle devirmesinin arkasından, Türkiye ve Mısır karşılıklı olarak büyükelçilerini çekmişti.
Erdoğan ile Sisi arasındaki tokalaşma, Mısır’daki darbeden 9 yıl sonrasında, geçen sürede iki ülke arasındaki en üst düzey temas oldu.
Geçen hafta Endonezya’daki G20 Zirvesi’ne katılan Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Mısır ve Suriye’yle ilişkilerle ilgili bir soruya, “Siyasette sonsuz olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona nazaran de bir yenilemeyi yapabilirsiniz” yanıtını vermiş ve eklemişti:
“Şu anda Türkiye olarak, bu mevzularda sıkıntılı olduğumuz ülkelerle ilişkileri tekrardan ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçiminden sonrasında bir sil baştan yapabiliriz. Ve buna nazaran de yolumuza o şekilde devam edebiliriz.”
Erdoğan daha ilkin Sisi’yi “Katil”, “Zalim” ve ‘”Darbeci” benzer biçimde sert ifadelerle hedef almış; Mısır’daki darbeyi protesto etmek amacıyla Müslüman Kardeşler destekçileri tarafınca kullanılan bir simge olan “Rabia” işaretini “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” anlamıyla kullanmıştı.
3 yıl ilkin katılmış olduğu bir tv programında “Beni Sisi’yle barıştırmak isteyenler var. Asla kabul etmiyorum, etmem de” diyen Erdoğan, 23 Haziran 2019’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesi ise “Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?” ifadesini kullanmıştı.
Diplomatik ilişkiler 9 senedir maslahatgüzar düzeyinde
Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 9 senedir maslahatgüzar düzeyinde sürüyor.
İki ülke içinde Mayıs 2021’de, dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde ilişkileri normalleştirmek için lüzumlu adımları görüşmek suretiyle bulgu görüşmeleri yapılmış sadece görüşmeler hemen hemen sonuçlanmamıştı.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri geçen ay, Türkiye’yle normalleşme süreci kapsamında gerçekleşen görüşmeleri tek taraflı olarak askıya aldıklarını duyurmuştu.
Şukri, bu karara gerekçe olarak, “Türkiye’nin Libya politikasında değişim olmamasını” göstermişti.
Mısır, Türkiye ve Libya içinde geçen ay imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasına tepkili.
Şukri, Libya’da Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ve başkent Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki anlaşmazlığa dikkat çekerek, Trablus yönetiminin bu şekilde bir antak kalma imzalama yetkisi olmadığını öne sürmüştü.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 2 Kasım’da yapmış olduğu açıklamada, “Mısır ile normalleşme sürecine girdik. Bu ikili bir süreç. Mısır ilişkileri normalleştirme mevzusunda samimiyse adım atar. Normalleşme yavaş gidiyor fakat bu bizimle ilgili değil” demişti.
Yoruma kapalı.