Ekonomistler Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık faiz indirimini nasıl yorumladı?

tl banknot

Kaynak, Getty Images

22 Eylül 2022, 09:49 +03

Güncelleme 20 dakika ilkin

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) bugün düzenlemiş olduğu Para Siyaset Kurulu toplantısı sonrasında siyaset faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12’ye çekti.

Kurul tarafınca meydana getirilen açıklamada gelişme vurgusu ve istihdam kazanımları şu ifadelerle paylaşıldı:

“2022’nin ilk yarısında kuvvetli bir gelişme gözlemlenmiştir. Temmuz başından bu yana öncü göstergeler zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümede bir yavaşlamaya işaret etmektedir.

“İstihdam kazanımları benzer ekonomilere gore daha pozitif yönde seyretmektedir. Bilhassa istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında gelişme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin oranı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan kuvvetli katkısı devam etmektedir…

“Bununla beraber, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler azalan dış talebin etkisiyle tutumsal faaliyette ivme kaybının devam ettiğine işaret etmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde endüstri üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması ehemmiyet arz etmektedir. “

TCMB’nin sonucu öncesinde dolar/TL kuru Aralık 2021’deki zamanı zirvesini geçti ve gün içinde 18,40 seviyesini aştı.

Reuters anketine katılanların bir çok, TCMB’nin faizleri durağan(durgun) tutmasını bekliyordu.

Ankete katılan 14 ekonomistin 11’i TCMB’nin faizleri değiştirmeyeceğini öngörüyor, biri 50 baz puan; ikisi 100 baz puan indirime gideceğini tahmin ediyordu.

Reuters’ın aktardığına gore Londra merkezli bağımsız ekonomik araştırma şirketi Capital Economics’ten kıdemli ekonomist Liam Peach, TCMB’nin bu ay büyümenin önünü açmak sebebi öne sürülerek faizleri indirebileceğini söylüyor ve Temmuz ayında endüstriyel üretimin aylık bazda düştüğünü hatırlatıyor.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafınca meydana gelen ankete katılan17 kurumun averaj beklentisiyse faizin 50 baz puanla yüzde 12,50 seviyesine indirileceği yönündeydi.

Buna gore 9 kurum faizlerde indirime gidilmesini beklerken, bunların 8’i 100 baz, biri ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi açıklamıştı.

Merkez Bankası geçen ay siyaset faizini 100 baz puan indirerek yüzde 13’e düşürmüştü.

TCMB böylece 2022 senesinde yüzde 14 seviyesinde tuttuğu siyaset faizini ikinci kez değiştirdi.

Ekonomistler sonucu nasıl yorumladı?

Ekonomistler ve iktisat yazarları TCMB’nin gevşeme adımını beraber halihazırda dolar karşısında üstün dereceli düşük seviyeye gerileyen TL kuruyla beraber değerlendirdi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, kararla ilgili Twitter’da “Enflasyonun artmaya devam etmiş olduğu ülkede merkez bankası faiz indiriyor ve bazı yorumcular gerekçeye bakalım diyorlar. Güler misin ağlar mısın?” yorumunu yapmış oldu.

Ekonomist Tuğba Özay, Twitter’dan paylaşmış olduğu yorumda “Metindeki tek değişim zayıflayan dış talebin tesiri ile büyümede yavaşlamanın başlamış olması” dedi ve ekledi:

“Küresel resesyonun ihtimallerinin arttığı bir ortamda dış talebin yavaşlaması kaçınılmaz. Haliyle faizler ne kadar düşerse düşsün dış talep zayıflamaya devam edecektir.”

Ekonomist Atilla Yeşilada ise “TCMB artık ‘yoldan çıktı’. 100 baz puan daha faiz indirimi, ben Dünya’da değil, Mars’ta yaşıyorum demek” yorumunda bulunmuş oldu.

Ekonomist ve Yeniçağ gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut, sonucu Twitter’dan şu şekilde yorumladı:

“AKP’nin taktikleri: Bakın faizi nasıl indirdik, seçimde bizlere oy verin enflasyonu da bu şekilde indirelim…

“Bu taktiğe kanıp oy veren çıkar mı? AKP, TCMB’yi kullanarak sırf seçimlerde kullanacağı bir söylem için kuru ve enflasyonu patlattı, fakat hepimiz güvenli olsun bunlar iyi günler!”

Yoruma kapalı.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy