DEVA, Gelecek ve Saadet, yeni bir parti hakkında nasıl uzlaştı?
14 Mayıs seçimlerinde toplam 35 milletvekili çıkaran DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin Meclis’te grup oluşturma çalışmaları sona erdi.
Üç siyasi partinin yeni bir çatı altında grup kurma konusunda anlaştıkları söylenirken, yeni parti ismi için “Demokrasi İçin Birlik” veya “Demokrasi İçin İttifak” seçenekleri tartışılıyor.
Her partiden 7’şer milletvekili çıkması beklenen yeni çatı partinin, bundan sonraki aşamada bir “birleşme partisi”ne dönüşebileceği söyleniyor.
14 Mayıs’ta yapılan milletvekilliği seçimlerine CHP listelerinden katılan DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi 10, Demokrat Parti 3 milletvekili çıkardı. Seçimlerin ardından 3 parti arasında ‘Meclis’te grup oluşumu’ tartışması başlarken, Demokrat Parti bu oluşumlara katılmama kararı aldı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Parti Genel Başkanı Felicity Temel Karamollaoğlu, ortak grup oluşturma seçeneklerini görüşmek üzere geçtiğimiz hafta bir araya geldiler ve bunu partilerin yetkili kurullarına götürme konusunda anlaştılar.
Eşit temsile sahip yeni çatı partisi: Unity for Democracy
Edinilen bilgiye göre, her üç partide de gruplar oluşturmak için “çatıda yeni parti kurma” formülü benimsendi.
Üç partinin Meclis’te isim olarak temsil edilmesini sağlamak için, her partiden 7’şer milletvekilinin yeni çatı partiye katılmasıyla 21 kişilik bir havuz oluşturulması, kalan milletvekillerinin ise partilerinde kalması seçeneği ağırlık kazandı.
Bu seçenek hayata geçirilirse, yeni şemsiye parti gibi Saadet, Gelecek ve DEVA da Meclis’te temsil edilmeye devam edecek.
Üç partinin de kabul ettiği iddia edilen bu formülle yeni bir parti kurulacak.
Üç partinin buluşacağı çatı partisinin adı henüz kesinleşmedi.
Ancak yeni partinin “demokrasi için birleşiyoruz” vurgusu yapacak bir isimle kurulacağı söyleniyor.
“Demokrasi İçin Birlik Partisi” veya “Demokrasi İçin İttifak Partisi”nin önerileri değerlendiriliyor.
Başkanlar sırayla konuşacak.
Yeni partinin liderinin kim olacağı ve grup liderinin kim olacağı da tartışılıyor.
Mevcut liderlerin yerine yeni bir ismin parti genel başkanı olması, grup başkanının da gruptan bir milletvekili olması bekleniyor.
Haftalık grup toplantılarında Babacan, Karamollaoğlu ve Davutoğlu’nun dönüşümlü olarak söz alabileceği formüller tartışılıyor.
Ancak bu seçenek hayata geçirilirse, üç cumhurbaşkanı grup toplantılarında sadece “konuk konuşmacı” olarak konuşabilecek ve konuşmaları Meclis televizyonunda yayınlanmayacak.
“Çatı Partisi Yeniden Birleşme Partisine Gidiyor”
Üç parti arasında mecliste ortak grup oluşturmak için resmi temaslar sürerken, kulislerde bu partinin Gelecek Partisi ve DEVA için “birleştirici parti” olabileceğine dair söylentiler de var.
Özellikle Gelecek Partisi’nde seçmenin son seçimde ‘birlik olun’ mesajı verdiği düşünülürken, her iki partinin de kuruluş aşamasında kaçırdıkları fırsatı değerlendirmeleri gerektiği savunulmaktadır.
İki taraf arasında gayri resmi görüşmeler de yapılıyor.
DEVA Partisi’nin öncelikli gündeminin “Meclis’te ortak grup oluşturmak” olduğu belirtilirken, iki partinin bundan sonraki süreçte birleşmesinin, yaşananların ardından “nihai hedef” olabileceği belirtiliyor. Toplantı.
Bazı Gelecek Partisi yöneticileri, çatı partisinin adının “marka değeri” olması için dikkatli seçilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu parti füzyon partisine gidiyor. grup için ayrıldığınızda katılın”.
Saadet Partisi, hazır bir birleşmeden uzak durmasıyla biliniyor.
Gelecek Partisi kaynakları, DEVA Partisi ile aralarında siyasi bir fark olmadığı için iki partinin birleşmesinin daha kolay olacağını düşünüyor.
“Davutoğlu danışma kuruluna, Babacan partiye başkanlık edebilir”
İki parti birleşme kararı alırsa en önemli sorunun genel başkanlığı ilgilendireceği düşünülüyor.
Bu konuda Gelecek Partisi çalışanları, Saadet Partisi’ndeki Yüksek İstişare Kurulu ve Başkanlığını örnek olarak gösteriyor:
“Bir danışma kurulu kurulabilir. Bu komitede tanınmış ve deneyimli siyasetçiler veya hukukçular, büyük parti politikalarına yön verecek kanaat önderleri yer alabilir. Davutoğlu bu kurulun başkanı olacak. Parti politikalarını açıklamak için konferanslar düzenler. Ali Babacan başkan olur. Formüller, birlik olma iradesi tezahür ederse bulunabilir. Ama bunun olabilmesi için Babacan’ın başkanımıza bir teklifte bulunması gerekiyor.”
Yoruma kapalı.