Deprem bölgesinde sağlık alanında neler yapılmalı?
Koruyucu sağlık uzmanı ve mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaraldeprem bölgesinde vatandaşların sağlığı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler konusunda önerilerde bulundu. Özyaral, özellikle su ve sabuna erişimin çok önemli olduğunu söyledi.
‘PORTATİF TUVALET HER ŞEYİN ÖNÜNDE’
Özyaral’ın değerlendirmeleri şöyle:
“Sağlığın korunması açısından büyük afetler olarak adlandırdığımız bu olaylarda en önemli ihtiyaç, kanalizasyon şebekelerinin kontrolünü zorlaştıran atık, çöp, hayvan cesetleri ve enkaz altında kalan insanlardır. Normal şebeke suyu sisteminin bunlardan kirlenebileceğini duyduk.
Bölgenin içme sularında klorlama çok önemlidir. Evcil hayvanlara su verilmesi kirliliğin önlenmesi açısından son derece önemlidir. Portatif tuvaletler her şeyden önce gelir. Portatif ve portatif tuvaletler hemen yerleştirilmelidir. Kuyruklar oluşabiliyor ve insanlar her yerde ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Bu, kemirgenlerin ve böceklerin onları alıp başka bir yere götürdüğü anlamına gelir.
TETANOS ÇAĞRISI
En çok korktuğumuz şey maalesef kanalizasyona karışan atık ve artıkların normal kullanım ve içme sularına bulaşması. 6331 sayılı yasaya göre ülkemizde temiz ve içilebilir suya erişim zorunludur. İkinci yaklaşımımız ise bölgede antiseptik ve dezenfektan malzemelerine büyük ihtiyaç olduğudur. Tetanozla baş edilecek bir durum söz konusu olabilir, acilen bölgede aşının güçlendirilmesi gerekiyor. Bölgedeki açık suların da kontrol altına alınması gerekiyor. Burada çok önemli bir noktanın altını çizmek ve halkımızı duyarlı hale getirmek gerekiyor.
MİKROBİYAL KİRLİLİĞİNE DİKKAT!
Oradaki enkaz çıkarılırken koruyucu maske kullanmak gergin. İnsanlar o bölgeye yaklaştığında maskesiz olmaması gerekiyor. İçlerindeki toz bulutu ve mikrobiyal kirlilik, akciğerlerde enfeksiyon yatağı oluşturabilir. Salmonella ve tifodan korunmak, viral enfeksiyonlardan korunmak, kolera gibi enfeksiyonların yayılmasını önlemek için potasyum permanganat tabletleri suya konularak belli bir süre bekletildi ve ardından eller dezenfekte edildi. Bu önemli bir süreç.”
ÖLÇEK ÖNERİLERİ
Özyaral, uyuzun elden daha kolay bulaştığını da belirterek, ellere dermatoloğun önerdiği kremlerin sürülmesi gerektiğini söyledi. Sabun ve suya dikkat çeken Özyaral, vatandaşlara C vitamini verilmesi gerektiğini söyledi.
BAKAN KOCA’DAN ‘AŞI’ AÇIKLAMASI
Deprem bölgesinde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tetanoz aşısı ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“İlk günden bu yana deprem bölgesindeki illere 80 bin 516 tetanoz aşısı, yaralıların sevk edildiği illere de ek tetanoz aşısı gönderildi. Aşılarda bir sıkıntı yok.”
Yoruma kapalı.