Burada bize en çok güç veren, 8 gün sonra bile bir canın kurtarılması
Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman’da arama kurtarma ekipleri çalışmalarını ümitlerini kaybetmeden sürdürüyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) bölgeye gönderdiği yüzlerce madenci, adeta maden kazar gibi enkaz altında çalışıyor. Enkazda kazı yapan madenciler, domuz çatı ve boyunduruk sistemini kullanarak yüzlerce hayatı kurtardı. Enkaz altından vatandaşları kurtaran madencilerin yaşadığı sevinç kameralara yansıdı.
“Gerekirse ELİMİZDEN GÖNDERİYORUZ”
Amasra’dan Adıyaman’a gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu çalışanı Emin Özbek, çalışmaları hakkında bilgi vererek, şunları söyledi:Kurduğumuz sistem taş ocaklarında ki beşik çatı ve boyunduruk sistemidir. Bastırdığımız tahta parçaları ile tavanın çökmesini engelliyoruz. Bu, yaklaşık 90 tonluk bir basıncı korur. Enkaza güvenlik önlemlerini alarak rahat bir şekilde giriyoruz. Boyunduruk sistemi her zaman kurduğumuz bir sistem değildir. Genel olarak pig çatı sistemi ile ilerleyebiliriz. Kömür madenciliği yaparken sarma dediğimiz yöntem ile ilerleyebiliriz. Yine klasik kömür madenciliği yöntemlerimizi kullanabiliriz. Karşılaştığımız zorluklar kiriş altında kalan depremzedelerdir. Kirişleri kırmak çok zordur. Gerekirse kazma, kürek, çekiç ve gerekirse elle kazma yapılır.dedi.
“SON BİR NEFES İÇİN BURADA TEŞHİS YAPMAYI DEVAM EDECEĞİZ”
Kendilerini en çok mutlu eden durumun insanları enkaz altından sağ çıkarmak olduğunu belirten Özbek, şöyle konuştu: “Burada bize güç veren şey 8 gün sonra bile bir hayat kurtarmak. Bu, burada çalışan tüm ekipler için bir moral kaynağı. Müjdelerin gelmesiyle birlikte daha mutlu bir şekilde kazmaya devam ediyoruz. Burada aldığımız her nefeste ailemizi düşünüyoruz.
Empati ile çalışıyoruz. Bize güç veren ailelerimizin varlığıdır. Son bir nefes için burayı kazmaya devam edeceğiz. Kömür için değil, yaşam için kazıyoruz.
Vurduğumuz her kazma, tırnağımızla kazdığımız her toprak bizim için umuttur. Biz yaklaşık 600 kişilik bir TTK ekibiyiz. Amasra’dan 35 kişilik bir ekip olarak geldik. Şimdiye kadar 80’in üzerinde can ve bir o kadar da cenaze aldık. Son ölü ve diri ceset çıkana kadar kazmaya devam edeceğiz.dedi.
“O KİŞİYLE SÜREKLİ DİYALOG İÇİNDE OLUYORUZ”
Enkaz altında kalan vatandaşlarla sürekli diyalog kurarak vicdanlarını açık tutmaya çalıştıklarını kaydeden Özbek, şöyle konuştu: “Ses aldığımız için o kişiyle sürekli diyalog halindeyiz. Yanlarında kimse var mı diye soruyoruz. Sorduğumuzda ona göre adımlarımızı atıyoruz.” dedi.
Yoruma kapalı.