“Bebek dışkısında 10 bin virüs var”
Yenidoğanlardan alınan dışkı örneklerini inceleyen ve ileride oluşabilecek hastalıklara ışık tutmak isteyen birçok çalışma bulunmaktadır. Danimarka, Kanada ve Fransa’daki işbirlikçi ekipler, yeni yayınlanan bir makalede, inceledikleri çocuk bezlerinde 10.000’den fazla virüs buldu.
BEBEKLER VE YETİŞKİNLERDEKİ FARKLAR
5 yaş üstü 647 Danimarkalı çocuğun kakasını inceleyen ekip, yeni oluşturdukları virüs atlasını da internet üzerinden yayınladı.
Bilim adamlarının alıntı yaptığı makalede bakteriyofajlar da bulunan bulgular arasında yer alıyor. Bakteriyofajlar, bakterileri spesifik olarak tanıyan, enfekte eden ve onları yok eden virüsler olarak tanımlanır. Aslında “bakteriyofaj” kelimesi “bakteri yemek” anlamına gelir. Ancak öte yandan, bakteriyofajlar canlı değildir ve hayatta kalmak veya üremek için bakterilere ihtiyaç duyar.
ScienceAlert tarafından yayınlanan makale detaylarında, bu Danimarkalı çocukların dışkılarında bulunan virüslerin yaklaşık %90’ının bakteriyofaj olduğu belirtiliyor.
Araştırmacılar, çocuk bezlerinde bulunan 10.000 virüsün ne kadarının yeni ve viral olarak tanımlanabilir olduğuna odaklandı.
Bebek bağırsak DNA virüsü çeşitliliğinin bir atlasını oluşturan bilim adamları, daha önce sadece 16’sı bilinen 248 virüs ailesi buldular.
Öte yandan, bu çalışma yetişkinlerden elde edilen verileri bebeklerden alınan verilerle karşılaştırdı. Bilim adamları tarafından bilinmesine rağmen, bakteriyofajlar yetişkinlerde ve bebeklerde farklılık gösterir. Örneğin bebeklerde bulunan ve anne sütünü sindirmelerine yardımcı olan söz konusu bakteri, birey büyümeye başladıkça önemli ölçüde azalır.
Bebeklerde bulunmayan ancak yetişkinlerde çok fazla sayıda bulunan bakteriler de vardır. Bu da gösteriyor ki birey büyüdükçe farklı virüsler barındırmaya başlıyor.
Keşfedilen 10.000 yeni virüs türü, virome (insan mikrobiyomunun viral bileşeni) hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor.
Yoruma kapalı.