18. ve 19. yüzyılların görkemli İstanbul’u Galata Rum Okulu’nda sergileniyor: Bir ‘Aziz İstanbul’ panoraması

Sergide, 18. ve 19. yüzyıl Avrupalı ​​ressamların Athanasios ve Marina Martinos Vakfı (AMMF) koleksiyonlarından İstanbul’u betimleyen yağlı boya ve sulu boya tabloları ile Vehbi Koleksiyonu’ndaki gümüş ve sedef tablolar yer alıyor. Koç Sadberk Hanım Müzesi Vakfı, İstanbul’daki atölyelerde kiliseler için eş zamanlı olarak üretildi.

Sergide Amadeo Preziosi, Joseph Schranz, Michel-François Préault, Clara Barthold Mayer, Louis Lottier, Anton Ignaz Melling, Louis-François Cassas, Thomas Allom, Alfred-Marie-Joseph de Courville, Antoine-Laurent Castellan gibi sanatçıların işlerine yer veriliyor. , Konstantin Kapıdağlı. 19. yüzyılın başından son çeyreğine kadar İstanbul’da yaşayan sanatçıların ürettikleri eserlerin yanı sıra, 17. yüzyıldan son derece ender iki panorama, 18. yüzyıldan iki yağlı boya panorama ve ortalarında yapılan çizimlere dayalı üç taş baskı. -19. yüzyıl mevcuttur.

İSTANBUL’UN İZLERİ

Panoramaların, portrelerin ve diğer resimlerin en önemli özelliği, dönemin İstanbul’unun gerçek yaşam manzaralarına ışık tutmasıdır. Kağıthane çayırının kıyısında dinlenen ve Eyüp’ten Haliç’e yelken açan İstanbulluların günlük yaşamları, gayrimüslim ve Türk kadınları arasındaki farklar günümüze aktarılıyor. Sergide yer alan Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarından 25 dini eser kentin kozmopolit yapısını gözler önüne seriyor. İstanbul atölyelerinde üretilen gümüş eşyalar, sedef kaplı ve fildişi ile süslenmiş ahşap kutular, kilise ayinlerinde kullanılan dini nesneler, bunların işçiliği ve güçlü mistik içeriğine dikkat çekilmektedir.

‘KÜLTÜREL BİR ALAN’

Galata Rum İlkokulları Vakfı Başkanı Meri Komorosano, Galata Rum İlkokulu’nun başta Rum kimliği ve kültürel mirası olmak üzere birçok farklı kültürel kimliği ve birikimi bünyesinde barındıran, tüm İstanbul’u kucaklayan bir kültür, sanat ve eğitim alanı olarak faaliyet göstermeyi hedeflediklerini belirterek, “Aziz İstanbul Sergiye ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyoruz. Burası artık bir kültür merkezi ama okul dokusunu korumak için eğitim faaliyetlerine devam edeceğiz. Yunanca derslerinin yanı sıra sanat onarım atölyelerine, antik sanata da ev sahipliği yapacak.”

Yoruma kapalı.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy